zbadaj monotoność ciągu
pattttt: zbadaj monotoność ciągu potrzebuje momocy z rozwiązaniem
1) bn = n
−−−−−−−−
2n+1
2) cn = n2 + 3n
21 lut 22:58
Zielona Gałązka: Zad. 1.
Należy w miejsce "n" do licznika i do mianownika podstawić (n+1) i obliczyć działania.
Otrzymasz inny ułamek, "następnik" w tym ciągu.
Potem należy odjąć ten otrzymany ułamek minus ten podany powyżej.
Będzie wtedy trzeba sprowadzić te dwa ułamki do wspólnego mianownika.
Zajmujesz się następnie tylko licznikami.
Po wszystkich wyliczeniach w liczniku i redukcji wyrazów podobnych patrzysz, jaką liczbę masz w
liczniku, jeśli dodatnią − to ciąg jest rosnący, a gdy ujemną, to ciąg jest malejący.
21 lut 23:09
pattttt: Wyszlo mi
bn+1= n+1
−−−−−−−−−
2n +3
bn+1 −bn = n+1 + n
−−−−−−−−−− −−−−−−−−−
2n+3 2n+1
niewiem czy to jest dobrze
21 lut 23:24
pattttt: czy ktos wie jak to rozwiazac
21 lut 23:40
pattttt: 
?
22 lut 00:27
Jack:
doprowadź do wspólnego mianownika oba te ułamki.
22 lut 00:28
pattttt: Kto mi to pomoze rozwiazac
22 lut 22:50
Gustlik: | | x | |
Funkcja y= |
| z dziedziną N+
|
| | 2x+1 | |
| | x | | 1 | | | | | | 1 | |
y= |
| = |
| + |
| = |
| + |
|
|
| | 2x+1 | | 2 | | 2x+1 | | | | 2 | |
Współczynnik a ujemny, a więc funkcja rosnąca przedziałami.
Asymptoty hiperboli:
| | 1 | |
x=p=− |
| , a więc dziedzina ciągu N+ obejmuje "prawą" gałąź hiperboli, więc ciąg an |
| | 2 | |
rosnący.
−−−−−−−−−−−−−−−
x : (2x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) c
n = n2 + 3n
y=x
2+3x
Liczę współrzędne wierzchołka paraboli:
Ramiona do góry, bo a>0 zatem dziedzina ciągu N
+ obejmuje częśc prawego ramienia paraboli,
gdzie f(x) rosnąca, więc ciąg c
n rosnący.
23 lut 00:47
Basia:
Gustlik z Warszawy do Gdyni przez Zakopane ?
Można, czemu nie.
| | n+1 | | n+1 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 2(n+1)+1 | | 2n+3 | |
| | n+1 | | n | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | 2n+3 | | 2n+1 | |
| (n+1)(2n+1) − n(2n+3) | |
| = |
| (2n+1)(2n+3) | |
| 2n2+n+2n+1 − 2n2−3n | |
| = |
| (2n+1)(2n+3) | |
| 1 | |
| >0 dla każdego n∊N |
| (2n+1)(2n+3) | |
stąd: {a
n} jest ciągiem rosnącym
proste i oczywiste
23 lut 05:50
Gustlik: Ja ten sposób znam, ale chciałem pokazać inny poprzez zbadanie funkcji, bo NIE JEST ON
POKAZYWANY W SZKOŁACH. Może akurat w przypadku funkcji homograficznej nie jest on najprostszym
sposobem, ale jeżeli ciag jest dany wzorem funkcji liniowej (czyli ciąg arytmetyczny),
kwadratowej czy wykładniczej (ciąg geometryczny) to metoda "na funkcję" będzie prostsza, a w
dodatku uczeń będzie miał możliwość sprawdzenia, czy dobrze rozwiązał zadanie. Zauważ ,ze
drugi przykład był dany wzorem funkcji kwadratowej i mój sposób poprzez zbadanie tej funkcji
był szybszy.
Pozdrawiam
24 lut 00:14
Gustlik: Powiem jeszcze tak: pokazałem ten sposób "na funkcję" jednej z moich uczennic (dodam, że w
zadaniu były funkcje łatwe do zbadania − liniowa, kwadratowa, wykładnicza i prosta funkcja
homograficzna) i wiecie, jaka była odpowiedź nauczycielki? Że ciąg to nie funkcja. Omal nie
spadłem z krzesła jak się o tym dowiedziałem. Boże, jak oni teraz uczą tej matmy

? Albo pani
nauczycielka stworzyła nową teorię ciagów liczbowych. Nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać.
24 lut 01:04