matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć funkcję odwrotną
klaudia0905:
Wyznacz funkcję odwrotną do: f(x) = 3 −
3
√
x+2
23 lut 17:56
Godzio:
y = 3 −
3
√
x + 2
3
√
x + 2
= 3 − y x + 2 = (3 − y)
3
x = (3 − y)
3
− 2 ⇒ f
−1
(x) = (3 − x)
3
− 2 = ...
23 lut 18:01