Trapez
Tony:

Hejka. Czy mając takie dane:
− trapez równoramienny
− przekątna BD jest prostopadła do ramienia AD
Szukane:
− miary kątów
− pole
Zaraz narysuję moje dzieło.
23 lut 22:56
Tony: Zgłupiałem całkiem...
Zacząłem malować to nic mi nie wyszło
23 lut 23:02
ICSP:

h =
√xy
Przeanalizuj to i powiedz ile będzie wynosiła wysokość trapezu.
23 lut 23:03
Tony: h = √12
?
x=2 (8−6)
y=6 (8−2)
23 lut 23:08
Tony: = 2√3 ?
23 lut 23:09
ICSP: Tak. Masz h wyznacz sobie resztę
23 lut 23:12
Tony:

23 lut 23:13
ICSP: Masz h liczysz teraz sobie pole. Później z tg liczysz miare kata ostrego.
23 lut 23:15
Tony: | | 1 | |
P = |
| * 8+4 * 2√3 = 12 √3 |
| | 2 | |
Zgadza się z odpowiedziami, dzięki.
Można prosić o jakąś podpowiedź w sprawie kątów?
PS. Skąd wy to wszystko wiecie? Rozpiętość materiału jest ogromna, wy zawsze znajdziecie na
wszystko odpowiedź.
23 lut 23:17
Tony: ok spróbuję ten tg.
Jak narysowałem ten drugi trapez to nie zauważyłem, że potwierdziłeś, że dobrze obliczyłem h.
23 lut 23:18
ICSP:

h = 2
√3
| | h | | 2√3 | |
tgα = |
| = |
| = √3. Tg przyjmuje wartość równą pierwiastkowi dla 60stopni. |
| | 2 | | 2 | |
Kąty w tym trapezie to 60 60 120 120
23 lut 23:20
Tony: Dzięki wielkie, ogromne, nie do opisania. DZIĘKI
23 lut 23:23
ICSP: Proszę bardzo
23 lut 23:23