wyrazenia wymierne
nie wiem: Troche lapie te wyrazenia, troche niebardzo. Mam tu taki przyklad, ale niektorych rzeczy nie
rozumiem, moze ktos madry moglby mnie troszke naprowadzic:
| x3 + 4x2 + 4x | | x(x2 + 4x + 4) | | x2+4x+4 | |
| = |
| = |
| = |
| x2 + 2x | | x(x+2) | | x+2 | |
I w tym przedostatnim rownaniu nie rozumiem gdzie sie podzialo te 4x, ktore bylo, przeciez
wychodzi potem ze jakby go tam w ogole nie bylo? Jak to?
23 lut 13:16
Trivial:
(x+2)
2 = ?
23 lut 13:18
nie wiem: tak, tak wlasnie mam w rozwiazaniu niestety i nie lapie; czyli to jakas pomylka?
23 lut 13:58
Trivial:
Ale ja się Ciebie pytam. Napisz mi, ile to jest:
(x+2)
2 = ?
23 lut 14:01
nie wiem: aha, no to jest x
2+4 nieprawda?
23 lut 15:24
nie wiem: prosze wytlumaczcie to, chociaz troche i podpowiedzcie jak to w ogole idzie zrozumiec? stoje w
miejscu kurcze i przez to nie rozumiem rowniez i rownan wymiernych, skad sie biora te
wszystkie liczby? moze macie jakies latwe przyklady, ktore pomagaja pojac co nieco?
23 lut 15:56
Trivial:
Zacznij od tego:
55
23 lut 16:57
nie wiem: ta strona 55 zostala wydrukowana i kilka razy przeze mnie przegladnieta, ale nadal dla mnie to
jak po chinsku − nic nie ma sensu, ale byc moze jak poczytam jeszcze z kilka razy to dojdzie
do mnie, zyczcie szczescia
23 lut 19:24
ancymon: (a+b)(a+b)= a*a + a*b + b*a + b*b =a
2+2ab+b
2, to jest wzor
skroconego mnozenia, lapiesz
czemu skroconego ?
23 lut 19:52
nie wiem: ogolnie to dla mnie w ogole nie jest to skrocone, bo skrocone to byloby tylko a
2 * b
2, ale
popatrzylam troche przykladow i wiem o co chodzi, ale zanim zastosuje to troche czasu minie

takze zanim ja to zalapie to pewnie termin oddania prac domowych, takze moze ktos bylby mily i
rozwiazal takie rownanie:
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−2 | | x−3 | | x2 − 5x + 6 | |
Wiem,ze trzeba okreslic dziedzine rowniania (generalnie nie wiem po co, ale wiem ze trzeba) i
wiem, ze to bedzie {−2;2;−3;3}
| | 2 | |
i wiem tez ze po skroceniu ostatniego dzialania, czyli |
| bedzie |
| | x2 − 5x + 6 | |
| | (x+2)(x+3) | | x+3 | |
|
| = |
| i rowniez nie wiem jakim cudem (zapewne cos z tym |
| | (x+2)2 | | x+2 | |
cholernymi wzorami skroconego mnozenia

) po prostu mialam to na poprzedniej lekcji.
Ok, ale co dalej z tym rownaniem, po wyznaczeniu dziedziny funkcji?
Moze jak ktos mnie lekko naprowadzi to pojme chociaz troche (albo nie)
24 lut 12:40