awdawdawdawd
karolajn: Przedyskutuj liczbę rozwiązań równiania k2(x−1)−p=k(2+x−k)
w zależności o wartości parametrów p i k. W przypadku istnienia roziwaznia wyznacz je i przedaw
w najprostszej postaci.
23 lut 20:32
awdawda:
23 lut 20:46
awdawda:
23 lut 20:58
awdawda: nikt nie może mi pomóc?
23 lut 21:23
Gustlik: Rozwiązywanie równań z parametrem przeprowadzam tak:
| | L | |
Najpierw normalnie rozwiązuję równanie, otrzymuję na ogół wynik w postaci ułamka x= |
| .
|
| | M | |
Przeprowadzam dyskusję w nastepujacy sposób:
1. Gdy M≠0, to równanie ma 1 rozwiązanie.
2. Gdy M=0, to podstawiam tak obliczoną wartośc parametru do rozwiązanie równania i wtedy moga
być dwie możliwości:
| | 0 | |
a) gdy wyjdzie wynik x= |
| − równanie tozsamościowe − nieskończenie wiele rozwiazań,
|
| | 0 | |
| | a | |
b) gdy wyjdzie x= |
| , gdzie a≠0 − równanie sprzeczne − brak rozwiązań.
|
| | 0 | |
k
2(x−1)−p=k(2+x−k)
k
2x−k
2−p=2k+2x−k
k
2x−2x=2k−k+k
2+p
(k
2−2)x=k
2+k+p /:(k
2−2)
1. k
2−2≠0
(k−
√2)(k+
√2)≠0
k≠
√2 i k≠−
√2 → 1 rozwiązanie
2. k
2−2=0
k=
√2 lub k=−
√2.
Sprawdzam dla k=
√2
2+
√2+p=0
p=−2−
√2
| | 0 | |
k=√2 i p=−2−√2 → x = |
| → tożsamość
|
| | 0 | |
Sprawdzam dla k=−
√2
2−
√2+p=0
p=−2+
√2
| | 0 | |
k=−√2 i p=−2+√2 → x = |
| → tożsamość
|
| | 0 | |
Natomiast gdy:
k=
√2 i p≠−2−
√2 lub
| | liczba | |
k=−√2 i p≠−2+√2 to mamy sprzeczność, bo wyjdzie rozwiązanie typu x= |
| |
| | 0 | |
24 lut 00:44