matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że..
Ukasz:
Wykaż, że sin15°=
√
6
−
√
2
/ 4
24 lut 14:08
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/81623.html
24 lut 15:24
Zen64 i Ciapek:
sin30=2sin15cos15=0,5
√
2
sin30=
(cos15−sin15)=0,5
2
Łatwo się przekonać,że podana na sin15 wartość[sin15=(
√
6
−
√
2
)/4] spełnia powyższy układ równań jako jedyna dodatnia
24 lut 15:44