:)
zosia: Zbiorem wartości funkcji f ( x ) = 2x – 4 jest zbiór:
A) (– ∞; 0 >
B) < 4; ∞ )
C) (– 4 ; ∞ )
D) R
23 lut 22:30
Eta:
C)
23 lut 22:38
Gustlik: Zosiu jest prosta zasada: dla funkcji wykładniczej y=ax zbiorem wartości jest (0, +∞). Wykres
tej funkcji tę przesuwa sie w taki sam sposób, jak parabolę (postać kanoniczna funkcji
kwadratowej) i wzór takiej przesuniętej funkcji wykładniczej mogę zapisać w postaci
y=ax−p+q, analogicznie do wzoru kanonicznego funkcji kwadratowej y=a(x−p)2+q. Zresztą ta
zasada dotyczy przesuwania wykresów wszystkich typów funkcji, ja pokazuje ją obrazowo na
paraboli, bo tutaj jest ta reguła najlepiej widoczna (wierzchołek).
Współczynniki p i q dzialają tutaj tak samo, a wiec przesuwasz wykres o wektor [p, q], czyli o
p jednostek w poziomie (wzdłuż osi OX) i o q jednostek w pionie (wzdłuż osi OY). Zbiór
wartości funkcji przesuniętej będzie zatem (q, +∞).
W Twoim przypadku masz p=0 (bo nie ma nic przy "x"−ie), a q=−4, czyli krzywa wykładnicza
"zjedzie" o 4 jednostki w dół, zatem ZW=(−4, +∞).
24 lut 01:28