dość skomplikowane dla mnie
Baśka: Współczynnik wielomianu trzeciego stopnia W(x) tworzą rosnący ciąg geometryczny(licząc od
współczynnika przy najwyższej potędze) o pierwszym wyrazie równym 1 i sumie równej 15. Wyznacz
wzór tego wielomianu
23 lut 20:35
Baśka: znajdzie się ktoś,kto znajdzie chwilkę by mi w tym zadaniu pomóc?
23 lut 20:55
Baśka: czy mogę zacząć tak:
x
3+ax
2+a
2x+a
3 i 1+a+a
2+a
3=15


czy to o to chodzi? a co dalej?
23 lut 21:14
Eta:
W(x) = ax3+bx2+cx +d
a=1 i a+b+c+d= 15 => b+c+d= 14
a,b,c,d −−− tworza ciąg geom rosnący
z def. ciągu: b2= a*c i c2=b*d
b2= c => b4= c2
to: c2=b*d => b4= b*d => b3= d
b+c+b= 14 podstawiamy:
b+b2 +b3 =14
b3+b2+b−14=0 => ( b−2)(b2+3b+7)=0 Δ= − 19
czyli tylko b=2
to: c=b2= 4 i d= b3= 8
W(x)= x3+2x2+4x +8
23 lut 21:19
Baśka: ojej,dość skomplikowane,zapewne sama bym do tego nie doszła,więc dziękuję ślicznie za pomoc
23 lut 21:26