przypomnienie
czekolada: wyznacz wszystkie wartosci parametru 'a' dla ktorych |x+5|=a3+2a2 −a −2
dla x<−5
−x−5=a3 + 2s2 −a−2
dla x≥−5
x+5=a3+2a2−a−2
ale nie wiem co dalej
23 lut 23:26
czekolada:
24 lut 00:01
patryk: dziedzina: prawa strona musi być ≥ 0 bo inaczej to będzie sprzeczność.
f(a) = a2(a + 2) − (a + 2)
(a + 2)(a −1)(a+1) ≥ 0
czyli a ∊ <−2; −1> U <1; +∞);
teraz jak Ty napisałaś dla x < −5
− x − 5 = a3 + 2a2 − a −2
x = −a3 − 2a2 + a − 3
wiesz, że x < 5 więc
−a3 − 2a2 + a − 3 < 5
−a3 − 2a2 + a − 8 < 0
, rozwiązujesz nierówność i sprawdzasz z dziedziną
tak samo w drugim przypadku
24 lut 00:18
patryk: tak mi się wydaję, jestem już śpiący,, dobranoc.
24 lut 00:20
patryk: ups powinno być x < −5
czyli −a3 − 2a2 + a +2 < 0
24 lut 00:22