matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytm
dero2005:
logarytmy
2
≥ 1 + log
1
3
x
log
1
3
x
Proszę małymi kroczkami odp ma być x∊<1/3, 1)U<9, ∞)
23 lut 21:35
Eta:
x >0 podstaw za log
1
3
x= t , t≠0
2
≥1+t
t
2−t−t
2
≥0
t
t(t−1)(t+2) ≤0 log
1
3
x= 0 => x= 1 log
1
3
x= 1 => x =
1
3
log
1
3
x= −2 => x= 9 funkcja logarytmiczna jest malejąca, zatem mamy zmianę zwrotu nierówności odp: x€ <
1
3
, 1) U < 9, ∞)
23 lut 21:52
dero2005:
dzięki
24 lut 08:00