matematykaszkolna.pl
Chyba twierdzenie Tallesa JackBauer: rysunekProsta k równoległa do boku AB trójkąta ABC przecina boki AC oraz BC odpowiednio w punktach D i E. Wiadomo, że pole trójkąta DEC wynosi 4cm2, zaś pole trapezu ABED jest równe 8cm2. Wykaż,
 |AD| 
że

= 3 − 1
 |DC| 
Proszę o jakiś pomysł. Na pewno trzeba wykorzystać twierdzenie Tallesa, ale nie wiem w jaki sposób.
23 lut 22:15
JackBauer: Dane: PDEC = 4 cm2 PABED = 8cm2 Szukane:
 AD 
udowodnij, że

= 3 − 1
 DC 
23 lut 22:16
JackBauer: Podbijam, proszę o pomoc
23 lut 22:30
JackBauer: nikt mi nie pomoze...?:(
23 lut 22:57
JackBauer: proszę o podpowiedź. mam to na jutro i nie wiem jak kontynuować... Robimy teraz zadania całościowe i nie pamiętam już jak to obliczać.
23 lut 23:34
Bogdan: P1 = 8, P2 = 4, |AD| = x, |CD| = y
P1 + P2 x + y x x 

= k2

= k ⇒

+ 1 = k ⇒

= k − 1
P2 y y y 
23 lut 23:48
ICSP:
 12 
ΔABC ∼ Δ DEC w skali k2 =

⇔ k = 3
 4 
|AC| 

= 3 ⇔ |AC| = 3|DC|
|DC| 
|AC| = |AD| + |DC| ⇔ 3|DC| − |DC| = |AD| ⇔ |AD| = |DC|(3 − 1)
|AD| |DC|(3 − 1) 

=

= 3 − 1
|DC| |DC| 
23 lut 23:48
JackBauer: w skali k2 − mogę wiedzieć skąd to k2 się wzięło i co oznacza?
23 lut 23:58
Gustlik: JackBauer, obowiązuje zasada: wzory na pola figur mają strukturę typu P=ax2 albo P=axy, gdzie a − stała, x i y − długości odcinków danej figury, np. boków, przekątnych, wysokości itp. Jezęli figurę np. powiększymy albo pomniejszymy k razy, to każdy odcinek zawarty w tej figurze również powiększy się (lub pomniejszy) proporcjonalnie − czyli k razy, a więc wzór na pole przyjmie postać P2=a(kx)2=ak2x2=k2ax2=kP lub P2=a*kx*ky=k2axy=kaxy, bo za x trzeba będzie podstawić kx, a za y ky, jak widac więc P2=k2*P, zatem stosunek pól figur podobnych wynosi k2, k oznacza skalę podobieństwa, czyli inaczej "powiększenie". Można to wytłumaczyć na zasadzie dzialania przyrządów optycznych: zauważ, że jeżeli oglądasz jakiś przedmiot przez przyrząd optyczny (lupę, lornetke itp.) to otrzymany obraz jest figurą podobną do "oryginału", tylko powiekszoną w pewnej skali, w tym przypadku skalą podobieństwa będzie powiększenie przyrządu optycznego. Pozdrawiam emotka
24 lut 01:58
JackBauer: Ogromne dzięki za szczegółową odpowiedź, świetnie to wytłumaczone. Dziękiemotka
24 lut 11:25