Chyba twierdzenie Tallesa
JackBauer:

Prosta k równoległa do boku AB trójkąta ABC przecina boki AC oraz BC odpowiednio w punktach D i
E. Wiadomo, że pole trójkąta DEC wynosi 4cm
2, zaś pole trapezu ABED jest równe 8cm
2. Wykaż,
Proszę o jakiś pomysł.
Na pewno trzeba wykorzystać twierdzenie Tallesa, ale nie wiem w jaki sposób.
23 lut 22:15
JackBauer: Dane:
P
DEC = 4 cm
2
P
ABED = 8cm
2
Szukane:
| | AD | |
udowodnij, że |
| = √3 − 1 |
| | DC | |
23 lut 22:16
JackBauer: Podbijam, proszę o pomoc
23 lut 22:30
JackBauer: nikt mi nie pomoze...?:(
23 lut 22:57
JackBauer: proszę o podpowiedź. mam to na jutro i nie wiem jak kontynuować... Robimy teraz zadania
całościowe i nie pamiętam już jak to obliczać.
23 lut 23:34
Bogdan:
P
1 = 8, P
2 = 4, |AD| = x, |CD| = y
| P1 + P2 | | x + y | | x | | x | |
| = k2 ⇒ |
| = k ⇒ |
| + 1 = k ⇒ |
| = k − 1 |
| P2 | | y | | y | | y | |
23 lut 23:48
ICSP: | | 12 | |
ΔABC ∼ Δ DEC w skali k2 = |
| ⇔ k = √3 |
| | 4 | |
| |AC| | |
| = √3 ⇔ |AC| = √3|DC| |
| |DC| | |
|AC| = |AD| + |DC| ⇔
√3|DC| − |DC| = |AD| ⇔ |AD| = |DC|(
√3 − 1)
| |AD| | | |DC|(√3 − 1) | |
| = |
| = √3 − 1 |
| |DC| | | |DC| | |
23 lut 23:48
JackBauer: w skali k2 − mogę wiedzieć skąd to k2 się wzięło i co oznacza?
23 lut 23:58
Gustlik: JackBauer, obowiązuje zasada: wzory na pola figur mają strukturę typu P=ax
2 albo P=axy, gdzie
a − stała, x i y − długości odcinków danej figury, np. boków, przekątnych, wysokości itp.
Jezęli figurę np. powiększymy albo pomniejszymy k razy, to każdy odcinek zawarty w tej figurze
również powiększy się (lub pomniejszy) proporcjonalnie − czyli k razy, a więc wzór na pole
przyjmie postać P
2=a(kx)
2=ak
2x
2=k
2ax
2=k
P lub P
2=a*kx*ky=k
2axy=k
axy, bo za x trzeba
będzie podstawić kx, a za y ky, jak widac więc P
2=k
2*P, zatem stosunek pól figur podobnych
wynosi k
2, k oznacza skalę podobieństwa, czyli inaczej "powiększenie". Można to wytłumaczyć
na zasadzie dzialania przyrządów optycznych: zauważ, że jeżeli oglądasz jakiś przedmiot przez
przyrząd optyczny (lupę, lornetke itp.) to otrzymany obraz jest figurą podobną do "oryginału",
tylko powiekszoną w pewnej skali, w tym przypadku skalą podobieństwa będzie powiększenie
przyrządu optycznego. Pozdrawiam
24 lut 01:58
24 lut 11:25