funkcyjka
jan: f(x) = 2x2 − 7x +m
dla jakiej wartosci m
a) miejsca zerowe funkcji f są równe 1 i 1.5 (nie wykorzystujac wzorow vietea)
b) wierzcholek paraboli, ktora jest wykresem funkcji f nalezy do prostej o rownaniu y=7
23 lut 22:43
jan: przepraszam y=x
23 lut 22:43
Gustlik: Wskazówka:
ad a)
1. Oblicz Δ i załóż, że Δ>0, aby funkcja miała dwa pierwiastki,
2. Oblicz te pierwiastki w "tradycyjny" sposób i przyrównaj x1=1 i x2=1,5 i rozwiąż tak
otrzymane równania, wibierz wspólne rozwiazanie tych równan, a wzorami Viete'a możesz
sprawdzic poprawnośc rozwiązań, pamiętaj, żeby odrzucić rozwiązania nie spełniające założenia
Δ>0.
ad b) Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli p i q i załóż, że p=q, bo wierzchołek ma leżeć na
prostej y=x, a wiec jego współrzędne muszą spełniać równanie tej prostej i rozwiąż tak
otrzymane równanie z niewiadomą m.
24 lut 02:19