NWW i NWD
TEn co nie lubi NWW: NWD (42,15)
NWW (42,15)
POMOCY!
23 lut 17:09
Gustlik:
42 | 2
21 |
3
7 | 7
1 |
15 | 5
3 |
3
1 |
Zaznaczam wspólne czynniki obu liczb.
NWD obliczam mnożąc wspólne czynniki, a NWW obliczam mnożąc pierwsza liczbe przez niezaznaczone
czynniki drugiej liczby. Wyjasnienie metody jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1350.html .
NWD (42,15) = 3 (jest tylko jeden wspolny czynnik)
NWW (42,15) = 42*5=210
24 lut 00:25
AS:
42 = 2*3* 7
15 = 3*5
NWW = 2*3*5*7 = 210
NWD = 3
24 lut 10:04
AS:
NWW(600,4500) = ? , NWD(600,4500) = ?
600 = 23*3* 52
4500 = 22*32*53
NWW(600,4500) = 23*32*53 = 9000
NWD(600,4500) = 22*3*52 = 300
24 lut 12:14