Ad: Wykaż, że suma trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 4.
Tego zadania nie umiem kompletnie. Może ktoś mnie oświecić ?
23 lut 22:14
Ad:
23 lut 22:22
Eta:
"suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych"
23 lut 22:29
cubus: 2n,2n+2,2n+4
4n2+4n2+8n+4+4n2+16n+16=12n2+16n+20=4(3n2+4n+5)
jeżeli wyłączyliśmy czwórkę to znaczy że jest to wielokrotność liczby cztery czyli podzielne
przez 4
można zrobić z resztami xD
skoro ma być podzielne prze 4 to :
2n=4k
2n=4k+1
2n=4k+2
2n=4k+3
i podstawiać kolejno zamiast 2n i wyłączyć to co trzeba ... a i k należy do Całkowitych
23 lut 22:38