Oblicz Pole powierzchni walca
emosia: Oblicz Pole powierzchni walca, który otrzymano, obracając prostokąt o wymiarach 10 cm x 2 cm
wokół krótszego boku .
Proszę o podanie obliczeń
Z góry dziękuję
23 lut 19:25
dero2005:

r = 10
h = 2
P
c = 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h) = 2*π*10(10+2) = 20π*12 = 240π cm
2
23 lut 20:55
Stephano:

No więc, przekątna powierzchni bocznej walca jest równa 8, a kąt styku średnicy z tą przekątną
jest równy 60 stopni. Jak mam obliczyć pole powierzchni całkowitej tej bryły obrotowej?
15 maj 21:23