ciągi
Kara: Długości kolejnych boków prostokąta i jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny. Obliczyć
długości boków tego prostokąta wiedząc, że jego pole jest rowne 108.
24 lut 15:39
ICSP: a1 − pierwszy bok
a2 − drugi bok
a2 = a1 + r
a1(a1 + r) = 108
(a1)2 +(a1 + r)2 = (a1 + 2r)2
24 lut 15:41
Kara: a jak to teraz podstawić? bo mi wychodzi a12−2a1r−3r2=0
24 lut 15:56
ICSP: wyznacz r albo a1 z pierwszego i wstaw.
24 lut 15:58
Kara: obliczyłbyś mi to na liczbach? proszę bo mi wychodzą pierdoły √108
24 lut 16:14
ICSP: Ponieważ we wzorze występuje tylko jedna literka a będę omijał indeks dolny
a
2 + ar = 108
ar = 108 − a
2
Drugie równanie:
a
2 − 2ar − 3r
2 = 0(zaufam tutaj tobie)
a
2 − 2(108 − a
2) − 3r
2 = 0
a
2 − 216 +2 a
2 − 3r
2 = 0
3a
2 − 3r
2 − 216 = 0
Znowu pierwsze równanie:
| | 108 − a2 | |
3a2 − 3( |
| )2 − 216 = 0 |
| | a | |
| | a4 − 216a2 + 11664 | |
3a2 − 216 − 3( |
| = 0 |
| | a2 | |
3a
4 − 216a
2 − 3a
4 + 648a
2 − 34992 = 0
432a
2 = 34992
a
2 = 81
a = 9
boki: 9 , 12
9 * 12 = 108 − prawda
24 lut 16:33
Kara: dzięki bardzo
24 lut 16:38