ile cyfr
basiulek: Napisano 99 kolejnych liczb naturalnych zaczynając od 55 . Ile razy użyto cyfry 5 ?
23 lut 22:09
M:
29 mar 06:01
M:
6 cze 14:34
Jolanta: a1=55. r=1. n=99
an=a1+(n−1)r
a99=55+98=153
55,65,75,85,95,105,115,125,135,145,150
12 razy
6 cze 15:42
Misiek:
16 razy
bo u Ciebie brakuje : 56,57,58,59
6 cze 18:00
wredulus_pospolitus:
A trochę 'bardziej profesjonalnie' :
Ostatnia wypisana liczba = 55 + 99 − 1 = 153
Wystąpienia cyfry '5':
1. Cyfra '5' na miejscu jedności:
11*1 = 11 takich liczb
2. Cyfra '5' na miejscu dziesiętnym:
1*5
+ 1*1*3 = 5 + 3 = 8
Liczb mamy: 11 + 5 + 3 = 19
@Misiek ... zapomniałes o 151, 152, 153
6 cze 18:38
wredulus_pospolitus:
Nie liczb tylko ile razy użyto cyfry '5'
6 cze 18:38