matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Prosze o pomoc :
f (x) = x
2
obliczyc z definicy pochodna tej funkcji
24 lut 09:35
Godzio:
(x + h)
2
− x
2
x
2
+ 2xh + h
2
− x
2
lim
h→0
= lim
h→0
=
h
h
2xh + h
2
= lim
h→0
= lim
h→0
(2x + h) → 2x
h
24 lut 11:21