ciag geometryczny
Ania: Wykaż, że jeśli w ciagu geometrycznym a1= 1/ √2 − 1 i a2=√2 +1 to jest stały ciąg.
23 lut 19:04
Artur. : uniewymiernij a1 i wyjdzie Ci to samo co w a2
ciąg jest stały
23 lut 19:09
Ania: a mozesz to zapisac
23 lut 19:12
Artur. : | 1 | | √2 +1 | | √2 +1 | |
| * |
| = |
| = √2 +1 |
| √2 − 1 | | √2 + 1 | | 2− 1 | |
23 lut 19:14
Monia: i to wszystko, prawda
23 lut 19:18
Artur. : tak. skoro dwa kolejne wyrazy ciągów są takie same. znaczy ze q=1 cały ciąg jest stały.
Co miałaś do udowodnienia.
Buziak Monia
23 lut 19:20
Monia: dziekuje
23 lut 19:22
Grześ1992: | | a2 | |
albo q= |
| =1 czyli q jest stałe  |
| | a1 | |
23 lut 19:37