sd
czarna19: kto wie jak to zrobic

?
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu o przekątnej długosci 10 cm.
24 lut 15:59
ICSP: d = a√3
d − przekatna
a − krawędź podstawy
Pc = 6a2
24 lut 16:00
czarna19: tyle to wiem akurat a jak z tego wyznaczyc a i obliczyc
24 lut 16:13
24 lut 16:14
czarna19: a pola bocznego nie trzeba obliczac

?
24 lut 16:19
ICSP: sześcian to 6 identycznych scian które są kwadratami.
jedna sciana ma pole a2
6 ścian ma pole 6 razy większe czyli 6a2
jak bardzo chcesz to Pb = 4a2
24 lut 16:23
czarna19: ok dzieki
24 lut 16:29