Sterometria - POMOCY!!!
Volde: Witam.
Proszę o pomoc w zadaniach ze graniastosłupów, ostrosłupów:
5.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość wynosi 8 cm i tworzy z płaszczyzną
ściany bocznej kąt "alfa" taki, że, sin "alfa"=3/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość bryły.
6..Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość ściany bocznej o mierze 10 cm
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt "alfa" taki, że, sin "alfa"=4/5. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość bryły.
W zadaniach 5, 6 prosiłbym o zamieszczenie rysunków.
Z poważaniem.
Łukasz Nowakowski.
23 lut 18:37
patryk:

skoro ostrosłup prawidłowy, w podstawie jest trójkąt równoboczny.
| | x | | 3Hb | |
jak z rysunku widać, sin α = |
| ⇒ x = |
| |
| | Hb | | 5 | |
| | 9Hb2 | |
z twierdzenia Pitagorasa: Hb2 = H2 + x2 ⇒ Hb2 = 82 + |
| |
| | 25 | |
mnożymy obustronnie przez 25
25H
b2 = 25*64 + 9H
b2
16H
b2 = 25*64
H
b2 = 25*4 ⇒ H
b = 10
a z tego wynika, że x = 30:5 = 6 cm
własności trójkąta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html
Z własności wiemy, że środek trójkąta będzie w przecięciach się
| | h | | h | |
wysokości (równoboczny jest) a to jest |
| więc |
| = 6 cm, ze wzorów wiemy, że h = |
| | 3 | | 3 | |
| | √3*36 | |
a√3 = 36 ⇒ a = |
| = 12√3 |
| | 3 | |
| | Pp*H | |
V = |
| , masz objętość, |
| | 3 | |
P
c = P
p + 3P
b
drugie analogicznie
23 lut 18:57