Dwaj producenci sprzedają
calineczka: Dwaj producenci sprzedają w tej samej senie płatki kukurydziane w pudełkach
prostopadłościennych. Pierwszy z nich w pudełkach o wymiarach podstawy 10 cm i 5 cm. Drugi w
pudełkach o wymiarach podstawy odpowiednio dłuższej o 20% i krótszej o 20%. Wysokości pudełek
były jednakowe. Którego z producentów płatki opłaca się kupować? Odpowiedź uzasadnij.
23 lut 20:50
calineczka:

Zrobilam to zadanie tak: Mógłby ktoś sprawdzić?
Producent 1. Producent 2.
a − 10 cm c −?
b − 5 cm d −?
10 cm − 100%
x − 20%
więc 10*20/100=200/100=2
5 cm − 100%
x − 20%
więc 5*20/100=100/100=1
Więc: a=10 cm c=12 cm
b=5 cm d=6 cm
Bardziej opłaca się zakupić płatki producenta 1 ponieważ pojemność jest taka sama jak w pudełku
producenta 2 a pudełko jest mniejsze.
23 lut 21:22
Niunia85: d=4 (bo o 20% mniej)
23 lut 21:24