Prawdopodobieństwo
aga: ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losujemy jedna liczbę. prawdopodobieństwo wylosowania
liczby podzielnej przez 5 jest równe?
24 lut 14:34
ICSP: Ile jest liczba naturalnych dwucyfrowych?
Ile jest liczb takich podzielnych przez 5?
24 lut 14:36
patryk: moc Ω = 9*10 = 90 (na pierwszym może być 9 cyfr (1..9) a na drugim 10 (0..9))
A − wybieramy liczby podzielne przez 5 (cyfra jedności musi być 0 albo 5)
moc A = 9*2 (pierwsza cyfra 1..9, a druga 0 lub 5) = 18
24 lut 14:42
aga: dzieki za poprzednie

mam jeszcze dwa

w urnie U1 jest 5 kul ponumerowanych liczbanmi
1,2,3,4,5, a w urnie U2 jest 6 kul ponumerowacnych liczbami 9,10,11,12,13,14. losujemy 2
kule.oblicz prawdopodobienstwo wylosowania takich kul ze iloczyn ich numerow jest liczba
nieparzysta, jesli:
a)losowanie polega na tym, ze pierwszą kulę losujemy z urny U1 a drugą z U2
b)losujemy kolejno ze zwracaniem obie kulez urny U2
c)losujemy bez zwracania obie kule z urny U1
24 lut 14:48
aga: pani grażynka ma w portfelu bankoty o nominałam 50zł i 100zł, przy czym liczba banknotów
50−złotowych jets o 4 mniejsza od liczby banknotów 100−złotowych. mąż pani grażyny przed
wyjściem do sklepu zamierza wyjąć w sposób losowy jeden banknot z portfela żony.
prawdopodobieństwo tego, że wyjmie banknot 100−złotowy jest równe 0,75. jaka kwtoa znajduje
sie w portfelu pani grażyny?
24 lut 14:53