nierówność trygonometryczna
klaudia0905: rozwiąż nierówność cos (π−2x) ≥ −12
23 lut 17:58
M:
29 mar 19:15
M:
6 cze 06:00
Jolanta: coś(π−2x)≥−1/2. π−2x=α
cosα ≥−1/2
α∊<−23π+2kπ ,23π+2kπ>
−23π+2kπ ≤ π−2x ≤23π+2kπ
−53π+2kπ ≤−2x ≤−13π+2kπ
56π−kπ ≥ x ≥16π−kπ. Coś mi to nie pasuje
7 cze 00:25
Jolanta: Może ktoś zerknąć?
7 cze 21:25
Jolanta: Może ktoś zerknąć?
7 cze 21:25
wredulus_pospolitus:
1. cos(π − 2x) = −cos(2x) (wzory redukcyjne)
2. cos(2x) ≤ 1/2 −−−> cos π/3 ≤ cos(2x) ≤ cos(2π − π/3)
| | π | | 5π | |
więc x∊[ |
| + kπ , |
| + kπ] |
| | 6 | | 6 | |
więc analogicznie do Twojego wyniku ... pamiętaj, że −k można także zapisać jako +k ... w
końcu k to dowolna liczba całkowita
7 cze 21:34
Jolanta: Dziękuję

Właśnie jakoś nie pomyślałam o tym
7 cze 22:03
Mila:
Możesz też tak:
cos(π−2x)=cos(2x−π)
8 cze 00:01
Jolanta: Dziękuję
8 cze 16:39