Wielomian z parametrem
Rysiek: Dany jest wielomian W(x) = x3 − 6x2 + px + q
a) znajdź pierwiastki wielomianu W, wiedząc że ich stosunek wynosi 1 : 2 : 3
b) dla jakich wartości współczynników p i q liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W
Dziękuję.
23 lut 20:23
Rysiek: Pomoże ktoś
25 lut 09:28
anmario:
Niech pierwiastkami tymi będą liczby x1, x1 i x3. Wtedy:
W(x)=(x−x1)(x−x2)(x−x3)
ale x1:x2:x3=1:2:3 zatem można przyjąć, że x1:x2:x3 = k:2k:3k, gdzie k jest jakąś,
nieznaną na razie, liczbą. W związku z tym:
W(x)=(x−k)(x−2k)(x−3k)
Wymnażasz to i otrzymujesz:
W(x)=x3−6kx2+11k2x−6k3
Ze względu na pierwotną, podaną w treści zadania postać W(x) współczynnik przy x2 musi być
równy −6 stąd k=1.
Przykład b) podobnie, z tym, że pomyśl jaką, wynikającą z twierdzenia Bezout postać musi mieć
wielomian W(x) w sytuacji kiedy liczba 3 jest jego dwukrotnym pierwiastkiem.
Pozdrawiam
25 lut 09:52