przeksztalc wyrazenia
max: przeksztalc wyrazenia
a) 3 (2x + 3 ) =
b) − 2 (7 −2y ) =
c) (2a + b ) * (−5) =
d) jedna druga (4a + 1) =
e) − dwie trzecie (6y − 9 ) =
f) − 0,2 (− b − 1 ) =
g) − ( 4x + 3 − jedna druga y ) =
h) − 5 ( − 3a + b − 0,7 ) =
i ) − ( − jedna druga t − z − 6 ) =
23 lut 18:26
max: weeźcie
23 lut 19:01
Jolanta: mnożysz 3*2x+3*3=6x+9
−2*7−2*(−2y)=−14+4y
| | 2 | | 2 | | −12 | | 18 | |
− |
| *6y− |
| *(−9)= |
| y+ |
| =−4y+6 (mozna było skrocic przed mnozeniem) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
minus przed nawiasem zmienia znaki w nawiasie
12 mar 20:45