Liczby całkowite
Majk: Podaj wszystkie liczby c takie, że f(c) jest liczbą całkowitą.
Hmm, jak do tego dojść?
23 lut 19:13
Artur. : 1 i 7? jeżeli dobrze rozumuje, musisz znaleźć taką liczbę x dla której 2009 dzieli się bez
reszty.
23 lut 19:26
ICSP: Jak dla mnie to musi się dzielić bez reszty i musi być mniejsze od 11.
23 lut 19:29
Majk: No w odpowiedziach jest: 1, 7, 41, 49, 287, 2009
Tylko jak do tego dojść, a w zasadzie jak to zapisać?
23 lut 19:33
Majk: Bump.
23 lut 19:56
ICSP: Więc tak:
| | 2009 | |
liczba |
| − 11 będzie całkowita wtedy kiedy ułamek będzie całkowity dlatego: |
| | x | |
| 2009 | |
| musi się dzielić bez reszty. Teraz musisz sprawdzić jakie są dzielniki 2009. |
| x | |
23 lut 20:01
Eta:
2009= 1*2009= 1*7*287= 1*49*41
podzielnikami liczby 2009 są: 1, 2009, 7, 49, 41, 287
23 lut 20:04