przypomnienie
czekolada: wyznacz dziedzine F(x)=
√|x|−|x−4|−3
jakies podpowiedzi ?
23 lut 23:15
patryk: |x| − |x−4| − 3 > 0
rozbij sobie na 3 przedziały
1) x ∊ (−∞; 0)
2) x ∊ <0; 4)
3) x ∊ <4; +∞)
23 lut 23:16
czekolada: taak ale jak to zapisac?
pokazesz mi na 1 przedziale?
23 lut 23:26
marcepan: w pierwszym przedziale
|x| dla 1szego prz. = −x
|x−4| dla 1szego prz. = −x+4
−x − (4 − x) − 3 > 0
−x−4+x − 3 >0
−7 > 0 − nie prawda więc pierwszy przedział wyrzucamy z dziedziny ponieważ y−ki są w nim
ujemne
23 lut 23:39
patryk:

1) x ∊ (−
∞; 0)
− x − (4 − x) −3 > 0
− x − 4 + x − 3 > 0
−7 > 0 sprzeczne
23 lut 23:42
marcepan: zjadłem pierwiastek ale i tak to trzeba odrzucić bo nie ma pierwiastkow 2giego stopnia z
wartości ujemnych
23 lut 23:43
patryk: nie zjadłeś − po prostu badamy to co jest pod pierwiastkiem, bo to musi być > 0
23 lut 23:44
23 lut 23:45
patryk: no fakt, tu akurat prawda.
23 lut 23:45
patryk: już mi się z logarytmami myli
23 lut 23:45
czekolada: czyli x≥ 7/2
23 lut 23:54