Ile zer jest na końcu tej liczby?
basiulek: Ile zer ma na końcu liczba 1*2*3*...*60*61 ?
23 lut 20:07
bart: 74
23 lut 20:08
ICSP: liczba zer zależy od iloczynu 5 i 2.
liczbę zapisuje jako 61!.
Sprawdzam ile zer ma liczba 60!
60 : 5 = 12
12 : 5 = 2,4
12 + 2 = 14.
Odp 14 zer
23 lut 20:11
ICSP: bart widzę że szalejesz
23 lut 20:11
ICSP: Spojrzysz na moje zadanko?
23 lut 20:11
basiulek: Dzięki , ale wy macie mądre główki
23 lut 20:52
basiulek: nie wiem tylko dlaczego 12:5 ?
23 lut 20:55
ICSP: 12:5 ponieważ niektóre liczby np 25 mają w sobie dwie piatki.
23 lut 20:58