...
dawid55: Siedem osób, które oznaczymy literami A, B, C, D, E, F, G, ma zają siedem sąsiednich miejsc w
jednym rzędzie w kinie. Na ile sposobów mogą one usiąść, tak aby:
−osoby D E siedziały obok siebie w podanym porządku
−osoby D E siedziały obok siebie w dowolnym porządku
−os A B C siedziały obok siebie w podanym porządku
− od A B C siedziały obok siebie w dowolnym porządku
− między osobami F G siedziały tylko dwie osoby
−między osobami F G siedziały co najmniej cztery osoby?
w podanym porządku to znaczy jak? ma byc abcdefg?
moglby zrobic ktos dwa pierwsze pkt
23 lut 18:39
dawid55: aaaaaa... dobra juz wiem o co chodzi
23 lut 18:40
dawid55: w pierwszym myslniku mi wyszło 5! * 6 = 720
w drugim 5!*2*6 = 1440
dobrze?
23 lut 18:41
Eta:
ok
23 lut 18:51
dawid55: a co do dwóch ostatnich to
przed ostatni = 5! * 4 *2
a ostatni 5! *2 + 5!*2
dobrze?
23 lut 18:52
bep:
a) 6*5! = 720
b) 6*2*5! = 1440
c) 5*4! = 720
d) 3!*5*4! = 6*5*4! = 720
e) 8*5! = 960
f) 4*5! + 2*6! = 480 + 1440 = 1920
11 gru 17:05
Oj: Δ5∑≥←
8 gru 11:35