pomocy
kasia: hej czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać ten układ równan rozwiązywałam już kilkoma sposobami i
nie wychodzi mi nic a prawidłowe rozwiazanie to x1=3 a x2=2 bardzo proszę o pomoc
2x1+3x2=12
4x1+2x2=16
23 lut 19:12
Eta:
pomnóż pierwsze równanie przez (−2)
−4x
1 −6x
2= −24
4x
1 +2x
2= 16
−−−−−−−−−−−−
−4x
2= −8 => x
2= 2
2x
1+3*2= 12 => x
1= 3
23 lut 19:15
kasia: dzięki wielkie ja męczyłam sie z metodą podstawiania
23 lut 19:19
Eta:
23 lut 19:19
Eta:
też można:
2x
1= 12−3x
2 => 4x
1= 24 −6x
2
24−6x
2 +2x
2= 16 => −4x
2= −8 =>
x2= 2
2x
1= 12−3*2 => 2x
1= 6 =>
x1= 3
23 lut 19:23