myślałem żeby najpierw zrobić tak:
Δ > 0 żeby wyznaczyć dla jakiego przedziału ta funkcja ma 2 pierwiastki
potem zrobić równanie p=1 ponieważ by 1 było iksem zawierającym oś symetrii musi stanowić
pierwszą współrzędną wierzchołka
jeśli dokładna wartość c mieści się w przedziale dla którego Δ>0 to taka jest wartość c,
ntomiast jeśli nie to nie istnieje takie c
próbuję tak robić ale mi nie wychodzi, mógłby ktoś to tutaj napisać żebym zobaczył co robie
źle, może cały zamysł jest błędny
| −b | ||
xw = | ||
| 2a |
| 2c | ||
1 = | ||
| 2 |