ciągi
Kara: Długości krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny. Objętość prostopadłościanu
wynosi 8, zaś długość przekątnej √21. Oblicz długość krawędzi prostopadłościanu. Proszę o
pomoc
24 lut 15:38
ICSP: a2 + b2 + c2 = 21
a*b*c = 8
b2 = ac
Trzecie równanie wstawiam do drugiego i otrzymuje
b3 = 8
b = 2
a2 + c2 = 17
4 = ac
Rozwiązać to już chyba nie problem?
24 lut 15:40
Kara: a2 + b2 + c2 = 21 skąd to się wzięło?
24 lut 16:21
ICSP: wzór na długość przekątnej w graniastosłupie.
24 lut 16:22
Kara: ale ta przekątną wyznacza się z pitagorasa chyba ?
24 lut 16:33
ICSP: I sposób − wyznaczenie z pitagoras
II sposób znanie wzoru
tak czy inaczej wzór na przekatną:
d = √a2 + b2 + c2 lub d2 = a2 + b2 + c2
24 lut 16:36