obl granice przy x→∞
kasiek: obl granice przy x→∞
√4n2+n−2n
24 lut 14:18
patryk: lim
n → ∞ =
√n2(4 + 1n) − 2n = n
√4 + 1n − 2n = n(
√4 + 1n − 2)
| | 1 | |
objaśnienia |
| → 0, da n → ∞ |
| | n | |
lim
n → ∞ = n(
√4 + 0 − 2) = n*(2−2) = n*0 = 0
Poczekaj, aż ktoś potwierdzi, bo dawno miałem granice i mój umysł nie jest w tym temacie asem.
24 lut 14:35
kasiek: aha

ktoś mi mówił że trzeba to rozwiązać przez tzw sprzęzenie, ale nie wiem czy miał racje
24 lut 14:41
student: Źle jest patryk.
Sprowadź to do postaci ułamka mnożać to przez ułamek ze zmienionym znakiem. Wiesz o co chodzi?
24 lut 14:43
student: Dokładnie − sprzężenie.
24 lut 14:43
patryk: nie wiem, nie jestem pewien, poczekaj, na kogoś bardziej kumatego, kto jest obcykany w
granicach
24 lut 14:43
patryk: w takim razie:
a =
√4n2+n
b = 2n
a
2 = 4n
2 + n
b
2 = 4n
2
| | 4n2 + n − 4n2 | | n | |
czyli limn →∞ = |
| = |
| |
| | √4n2+n + 2n | | √4n2+n + 2n | |
O takie coś chodzi?
24 lut 14:49
student: Tak.
24 lut 14:50
patryk: ok, dzięki,,
kasiek poradzisz sobie dalej z tym?
24 lut 14:51
kasiek: wolałabym gdyby ktoś zrobił to zadanie do końca

mam drugie podobne i chce wiedzieć co i jak
24 lut 14:54
24 lut 14:55