Trókąt, dwusieczna
gerwazy: Witam.
Wie ktoś, jak zrobić to zadanie? To dla mnie bardzo ważne.
Oto treść:
W trójkącie ABC |AC|=a, |BC|=b , (a>b) i |CD|=d, gdzie cd jest odcinkiem leżącym na dwusiecznej
kąta ACB m zawartym w trójkącie. Oblicz długość boku AB tego trójkąta.
Będę bardzo wdzięczny
23 lut 23:17
Jacek:

Może to ci coś pomoże. Więcej nie dam rady bo nie mam czasu. Powodzenia
23 lut 23:41
gerwazy: no cóż, nie bardzo mi to pomogło.
23 lut 23:44
23 lut 23:47
gerwazy: Znam te twierdzenie. Potem ponoć trzeba skorzystać z twierdzenia cosinusów i potem mam już
schody
23 lut 23:51