potegi
marrzena: ile to jest (2√3− 1)2
(2−√3)2
23 lut 20:02
ICSP: raczej wzorki
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
23 lut 20:03
marrzena: tyle to ja wiem
23 lut 20:04
dero2005:
(2√3−1)2 = (2√3)2 − 2*2√3*1 + 12 = 12 − 4√3 + 1 = 13 − 4√3
(2−√3)2 = 22 − 2*2√3 + (√3)2 = 4 − 4√3 + 3 = 7 − 4√3
23 lut 20:15
skeptical: Twoje a ( ze wzoru skróconego mnożenia) to liczba 2
√3, natomiast b to cyfra 1.
Podstawiając do wzoru otrzymujemy:
(2
√3)
2 − 2 * 2
√3 * 1 + 1
2 = 4
√9 − 4
√3 + 1 = 12 − 4
√3 + 1 = 9
√3 chyba tak
powinno być, lecz nie ręcze
23 lut 20:22
skeptical: o kolega wyzej zorbil chyba dobrze
23 lut 20:24
dero2005:
nie chyba ale na pewno
23 lut 21:01