Funkcja Wymierna
Daria: Nauczycie mnie rysować wykresów funkcji wymiernych z wartością bezwzględną np
23 lut 18:10
ancymon: f(|x|) − czesc wykresu z prawej strony osi OY odbijamy symetrycznie wzgledem niej a pozostała
czesc wykresu wymazujemy
23 lut 18:18
Daria: a czemu wymazujemy ?
23 lut 18:18
ancymon: czyli aby narysowac wykres tej funkcji musisz:
| | 6 | |
−narysowac wykres funkcji y= |
| |
| | x | |
−przesunac go o 3 jednostki w prawo
−odbic w taki sposob jak napisalem powyzej
23 lut 18:19
ancymon: bo zauwaz ze |x| jest zawsze > 0
23 lut 18:19
Daria: to co jest pod osią Ox wymazujemy ?
23 lut 18:22
Basia:
| | 6 | |
dla x≥0 i x≠3 jest to wykres funkcji y = |
| |
| | x−3 | |
| | 6 | |
rysujesz wykres y= |
| (niebieskie przerywane) i przesuwasz go 3 jednostki w prawo |
| | x | |
(czerwone)
| | 6 | | −6 | |
dla x<0 i x≠−3 jest to wykres funkcji y= |
| = |
| |
| | −x−3 | | x+3 | |
| | −6 | |
rysujesz wykres y = |
| (czarne przerywane) i przesuwasz go o 3 jednostki w lewo (zielone) |
| | x | |
oczywiście to tylko niezbyt udany szkic, bo i miejsca mało i łuki porządne trudno tu narysować
23 lut 18:23
Daria: bardzo bym chciała to zrozumieć

po co jest ta wartość bezwzględna
23 lut 18:24
Daria: Basia nie uwierzysz ale chyba rozumie
23 lut 18:27
23 lut 18:31
Daria: no już rozumie chyba o co chodzi mam jeszce w tym zadaniu dwa podpunkty to zaraz sprawdzicie
jak możecie
23 lut 18:34
Daria:

| | 6 | |
dobrze to mam y= |
| ? |
| | |x−2| | |
23 lut 18:47
ancymon: tak
23 lut 18:50
Daria: dziekuje

jeszce jeden podpunkt i już głowy nie zawracam
23 lut 18:51
ancymon: zawracaj, zawracaj

po to jest to forum żeby sobie pomagać
23 lut 18:52
Daria: jesteście naprawde super dzieki wam się tyle nauczyłam
23 lut 18:53
AS: A w przedziale (−2,2) nic nie ma?
23 lut 18:59
Daria:
23 lut 18:59
Daria: aha asymptota chyba jeszce przy 1 powinna iść
23 lut 19:05
AS:

Zał. x ≠ 1
| | 3*x + 1 | |
dla x ≥ −1 −{1} y = 1 , dla x < −1 y = |
| |
| | x − 1 | |
23 lut 20:41
sani: A jak rysować taki?
10 lut 14:36
Dominik: rozpatrzyc w dwoch przedzialach: x ≥ 2, x < 2
10 lut 14:38
sani: Tak to wiem, tylko że nie wiem jak z tym kwadratem to ma wyglądać, bo homograficzna ona nie
jest prawda?
10 lut 14:44
sani: Już wiem

Dziękuje za chęci
10 lut 14:45
Dominik: jest.

zauwaz ze x
2 − 4 = (x − 2)(x + 2) − skroci sie jeden nawias z mianownika.
10 lut 14:46
Dominik: pamietaj o dziedzinie
10 lut 14:46
anna:
8 sty 15:27
lkkkkk: πΩγ
9 sty 19:12
18 wrz 16:18
jaś: reklamujemy na całego

a potem zachęcamy, aby kupić abonament
18 wrz 17:09