Obicz pole powierzchni całkowitej, objętość - ostrosłup, graniastosłup.
Volde: 5.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość wynosi 8 cm i tworzy z płaszczyzną
ściany bocznej kąt "α taki, że, sin α=3/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
bryły.
6.5.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość ściany bocznej o mierze 10 cm
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α"alfa" taki, że, sin α =4/5. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość bryły.
23 lut 17:31
Volde: Proszę o umieszczenie rysunków do zadań.
23 lut 17:32
Volde: Bardzo proszę o pomoc w zadaniach.
23 lut 18:21
dero2005:

5)
h = 8
hhs = cos α
cos α =
√1−sin2α =
√1−(35)2 =
45
h
s = 10
h
p = 18
| | 2√3*hp | |
a = |
| = 2*√3*183 = 12√3
|
| | 3 | |
| | a*hp | | 12√3*18 | |
Pp = |
| = |
| = 108√3 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
V = P
p * h *
13 = 108
√3*8*
13 = 288
√3 cm
3
| | a*hs | |
Pb = 3* |
| = 3*12√3*102 = 180√3 cm2
|
| | 2 | |
P
c = P
p + P
b = 108
√3 + 180
√3 = 288
√3 cm
2
23 lut 18:42