witam czy umiał by to ktoś zrobić bym był bardzo wdzięczny ?
Wojtek: zad1
Dany jest zbiór oraz zdarzenia , .
Wyznacz: , wiedząc, że np. A' jest uzupełnieniem zbioru A do (przykładowo: jeśli A= {a,b,c,d},
={a,b,c,d,e,f,g}, to A' = {e,f,g}). Oblicz prawdopodobieństwa .
zad2
Fabryka kupuje 40% potrzebnych części od producenta A, 35% od producenta B i 25% od producenta
C. Wady ma 1% części dostarczonych przez firmę A, 2% − dostarczonych przez producenta B i 4% −
dostarczonych przez producenta C. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrana losowo część jest bez
wad.
24 lut 09:45
Wojtek: czy umie to ktoś zrobić ?
24 lut 12:22
patryk:

Zad2
I poziom
producent A = 2/5
producent B = 7/20
producent C = 1/4
II poziom
producent A −
dobre − 99/100
złe − 1/100
producent B −
dobre − 98/100
złe − 2/100
producent C −
dobre − 96/100
złe − 4/100
Teraz sumujemy dobre z każdej gałęzi
| | 2 | | 99 | | 7 | | 98 | | 1 | | 96 | |
P(D) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 5 | | 100 | | 20 | | 100 | | 4 | | 100 | |
| | 99 | | 343 | | 979 | |
P(D) = |
| + |
| + U{6}{25) = |
| |
| | 250 | | 1000 | | 1000 | |
24 lut 13:27
patryk: Zadania 1 nie rozumiem o co chodzi, ale może o to, że
P(A') = 1 − P(A)
24 lut 13:29
Wojtek: patryk wielki dzięki za to 2 zadanie
24 lut 13:31