matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole powierzchni walca
emosia:
Oblicz Pole powierzchni walca, który otrzymano, obracając prostokąt o wymiarach 10 cm x 2 cm wokół krótszego boku . Proszę o podanie obliczeń Z góry dziękuję
23 lut 19:09
karaczan:
Pc= 2πr
2
+ 2πrh Pc= 2π100+2π20 Pc=200π+40π Pc= 240πcm
2
23 lut 19:24
emosia:
dziękuję bardzo
23 lut 19:33
karaczan:
prosze
23 lut 19:36