Wykaż, że. . . . <3
Ukasz: Wykaż, ze sin15° = √6 − √2 / 4 .
PS. Jak tutaj się robi kreskę ułamkową?
24 lut 12:00
AS: Skorzystaj z tożsamości
24 lut 14:51
ICSP: To wszystko jest pod pierwiastkiem.
24 lut 14:52
AS: tak
24 lut 15:00
Eta:
sin15o= sin( 60o −45o)
korzystamy ze wzoru
sin( α−β) = sinα*cosβ− cosα*sinβ
sin15o= sin60o*cos45o − cos60o*sin45= ............ dokończ
24 lut 15:20
Aerodynamiczny:

Witam, a nie da się tego uzasadnić jakoś geometrycznie

?
Próbowałem to zrobić, zamieszczę rysunek jak to próbowałem zrobić.
no i dalej próbowałem obliczyć X z pitagorasa...
| | a√3 | | 1 | |
x2=( |
| + a)2 + ( |
| a)2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
x2= |
| a2 + a2√3+ a2 + |
| a2 |
| | 4 | | 4 | |
x
2=2a
2 + a
2√3
x
2= a
2(2+
√3)
x=a
√2+√3
no i pojawia się problem bo jak wyliczam sin15 to nie ma szans żeby wyszło tak jak powinno być.
Wydaje mi się że wszystko tu jest dobrze, a może nie

Wie ktoś jak to ogarnąć

?
13 lis 17:29
PW: A może dobrze policzyłeś, tylko ta liczba występuje pod innym nazwiskiem (wyszła za mąż i teraz
się inaczej nazywa)? Spróbuj swój wynik podnieść do kwadratu, i ten ich też.
13 lis 17:39
Aerodynamiczny: sprawdzałem na kalkulatorze i te wartości znacznie się różnią więc coś jest na pewno źle.
| | √2 − √3 | |
według mojego rysunku po pewnych obliczeniach wyszło że sin15= |
| |
| | 2 | |
więc jest źle
13 lis 17:50
Aerodynamiczny: jednak te wartości są równe, źle coś policzyłem za pierwszym razem spróbuję z tą potęgą.
13 lis 18:01
PW: Według twoich obliczeń
Według nich
| | √6−√2 | | 6−2√12+2 | | 8−4√3 | | 2−√3 | |
(sin15°)2 = ( |
| )2 = |
| = |
| = |
| . |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 4 | |
Mówiłem, że wyszła za mąż? To jest ta sama liczba, oni zapisują tak, żeby nie było pierwiastka
pod pierwiastkiem.
13 lis 18:07