Ciekawe zadanko dla chętnych
Gustlik: Ciekawe zadanko dla chętnych:
Wykaż, że jeżeli boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, to stosunek tych boków
wynosi 3:4:5.
24 lut 00:54
Godzio:
a2 + (a + r)2 = (a + 2r)2
a2 + a2 + 2ar + r2 = a2 + 4ar + 4r2
a2 − 2ar + r2 = 4r2
(a − r)2 = 4r2
a − r = 2r lub a − r = −2r −−sprzeczne
a = 3r
a = 3r, a + r = 4r, a + 2r = 5r ⇒ stosunek boków wynosi 3 : 4 : 5
24 lut 01:33
Gustlik: Bardzo ciekawa własność, wykorzystuję ją nieraz w tego typu zadaniach. Pozdrawiam
24 lut 01:36