obliczanie monotonicznosci i ekstremow bardzo prosze o pomoc
Passtor: moze mi ktos obliczyc monotonicznośc i ekstrema takiego przykładu mecze sie z nim i nie
wychodzi
xe−2/x − przed jest przed calym ulamkiem niewiedzialem jak ulemek w potedze zapisac
14 lut 16:50
Passtor: "−" jest przed calym ulakiem
14 lut 16:59
AS:
y = x*e
−2/x
Dziedzina: x ≠ 0
Wyznaczam pochodną
| | −2 | | 2 | |
y' = e−2/x + x*e−2/x*( |
| )' = e−2/x*(1 + x* |
| ) |
| | x | | x2 | |
| | 2 | |
y' = 0 ⇔ 1 + |
| = 0 ⇔ x = −2 |
| | x | |
y(x=−2) = −2*e
−2/−2 = −2*e
Przebieg zmienności
x −
∞ −2 0
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−
∞ ↗ −2*e ↘ −
∞|0 ↗
∞
Funkcja rośnie w przedziale (−
∞,−2)
osiąga maksimum w punkcie (−2,−2*e)
Funkcja maleje w (−2,0)
Funkcja rośnie w (0,
∞)
14 lut 17:24
Passtor: dziekuje bardzo
14 lut 19:04
AS: proszę
14 lut 19:27
AS: y = x*e−2/x Dziedzina: x ≠ 0 Wyznaczam pochodną
−2 2
y' = e−2/x + x*e−2/x*(
)' = e−2/x*(1 + x*
)
x x2
2
y' = e−2/x*(1 +
)
x
2
y' = 0 ⇔ 1 +
= 0 ⇔ x = −2
x
y(x=−2) = −2*e−2/−2 = −2*e Przebieg zmienności x −∞ −2 0 ∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −∞ ↗ −2*e ↘ −∞|0 ↗ ∞ Funkcja rośnie w przedziale
(−∞,−2) osiąga maksimum w punkcie (−2,−2*e) Funkcja maleje w (−2,0) Funkcja rośnie w (0,∞)
14 lut 19:28
jm: ΩΔΔΩ∞≤≥∊∫
24 lut 12:11