matematykaszkolna.pl
Zadanie dla Godzia - n-ta pochodna f(x) Gustlik: Mam ciekawe zadanko dla Godzia: Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że dla funkcji f(x)=xn f(n)(x)=n!, gdzie f(n)(x) oznacza n−tą pochodną. Pozdrawiam emotka
24 lut 00:51
Godzio: Zaraz pomyślęemotka
24 lut 01:27
Gustlik: No, czekam, zadanie naprawdę bardzo fajne, ja je wykombinowałem juz dość dawno, jeszcze na studiach i rozwiazałem. Pozdrawiam emotka
24 lut 01:31
Godzio: Trochę bez sensu to udowadniać z indukcji , a tak w ogóle to nie mam pojęcia jak to zapisać poprawnie n = 1 f(x) = x ⇒ f'(x) = 1 f1(x) = 1! = 1 n = k f(x) = xk ⇒ fk(x) = k!
24 lut 01:37
Gustlik: No to postaw teraz tezę: f(x)=xk+1 → f(k+1)(x)=(k+1)! Możesz zapisać krócej: Założenie: (xk)(k)=k! Teza: (xk+1)(k+1)=(k+1)! Godzio, do dzieła, Ty dasz radę ! Skorzystaj ze wzoru na pochodną xn, na pewno Ci pójdzie.
24 lut 01:43
Godzio: No to tak zrobiłem tylko zapomniałem że Teza (xk + 1)k + 1 Zaraz pomyśle
24 lut 01:48
Godzio: fk(x) = k! f(x) = xk + 1 → fk + 1(x) = (k + 1)! (xk + 1)(k + 1) = ((k + 1)xk)k = (k + 1) * (xk)k = (k + 1) * k! = (k + 1)!
24 lut 01:52
Gustlik: No super emotka Pozdrawiam emotka Wiedziałem, że dasz radę. Ty w tym roku zdajesz maturę z matmy, tak, jeżeli mogę spytać?
24 lut 02:01
Godzio: Tak emotka
24 lut 02:03
Gustlik: Chłopie, zdasz na luziku, czego Ci życzę, myślę ze zdajesz rozszerzenie, bo podstawy to dla Ciebie jak przedszkole. Widzę, że pochodne znasz bardzo dobrze i TAK TRZYMAĆ, bo są one na kazdym kierunku studiów, na którym jest matematyka. Miałeś je moze w szkole, czy sam je rozpracowałeś?
24 lut 02:08
Godzio: Niestety sam musiałem się z nimi uporać, podobnie z całkami, ale za to miałem z górki na Studium Talent organizowanym przez PWr, i teraz 5 marca będzie z tego egzamin emotka
24 lut 02:13
Gustlik: No i dobrze, bo będziesz miał podstawy analizy matematycznej. Za moich szkolnych czasów (lata 80−te) niemal cała analiza matematyczna włącznie z całkami, równaniami różniczkowymi oraz szeregami była w liceum, miałem też liczby zespolone, szkoda, ze to wszystko wycofali. Przynajmniej na rozszerzeniu te działy powinny zostać, bo potem może być problem na studiach. Z doświadczenia wiem, że niektórzy nauczyciele pokazują granice ciągów i funkcji oraz pochodne w LO, ale nie wszędzie tak jest. Dodam,że też kończyłem PWr.
24 lut 02:24
Gustlik: No i życzę powodzenia na egzaminie emotka
24 lut 02:25
Godzio: Dzięki emotka
24 lut 02:26