Zadanie dla Godzia - n-ta pochodna f(x)
Gustlik: Mam ciekawe zadanko dla Godzia:
Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że dla funkcji f(x)=x
n f
(n)(x)=n!, gdzie
f
(n)(x) oznacza n−tą pochodną. Pozdrawiam
24 lut 00:51
Godzio:
Zaraz pomyślę
24 lut 01:27
Gustlik: No, czekam, zadanie naprawdę bardzo fajne, ja je wykombinowałem juz dość dawno, jeszcze na
studiach i rozwiazałem. Pozdrawiam
24 lut 01:31
Godzio:
Trochę bez sensu to udowadniać z indukcji

, a tak w ogóle to nie mam pojęcia jak to zapisać
poprawnie
n = 1
f(x) = x ⇒ f'(x) = 1
f
1(x) = 1! = 1
n = k
f(x) = x
k ⇒ f
k(x) = k!
24 lut 01:37
Gustlik: No to postaw teraz tezę:
f(x)=x
k+1 → f
(k+1)(x)=(k+1)!
Możesz zapisać krócej:
Założenie: (x
k)
(k)=k!
Teza: (x
k+1)
(k+1)=(k+1)!
Godzio, do dzieła, Ty dasz radę

! Skorzystaj ze wzoru na pochodną x
n, na pewno Ci pójdzie.
24 lut 01:43
Godzio: No to tak zrobiłem tylko zapomniałem że Teza (x
k + 1)
k + 1 
Zaraz pomyśle
24 lut 01:48
Godzio:
fk(x) = k!
f(x) = xk + 1 → fk + 1(x) = (k + 1)!
(xk + 1)(k + 1) = ((k + 1)xk)k = (k + 1) * (xk)k = (k + 1) * k! = (k + 1)!
24 lut 01:52
Gustlik: No super

Pozdrawiam

Wiedziałem, że dasz radę. Ty w tym roku zdajesz maturę z matmy,
tak, jeżeli mogę spytać

?
24 lut 02:01
Godzio:
Tak
24 lut 02:03
Gustlik: Chłopie, zdasz na luziku, czego Ci życzę, myślę ze zdajesz rozszerzenie, bo podstawy to dla
Ciebie jak przedszkole. Widzę, że pochodne znasz bardzo dobrze i TAK TRZYMAĆ, bo są one na
kazdym kierunku studiów, na którym jest matematyka. Miałeś je moze w szkole, czy sam je
rozpracowałeś?
24 lut 02:08
Godzio:
Niestety sam musiałem się z nimi uporać, podobnie z całkami, ale za to miałem z górki na
Studium Talent organizowanym przez PWr, i teraz 5 marca będzie z tego egzamin
24 lut 02:13
Gustlik: No i dobrze, bo będziesz miał podstawy analizy matematycznej. Za moich szkolnych czasów (lata
80−te) niemal cała analiza matematyczna włącznie z całkami, równaniami różniczkowymi oraz
szeregami była w liceum, miałem też liczby zespolone, szkoda, ze to wszystko wycofali.
Przynajmniej na rozszerzeniu te działy powinny zostać, bo potem może być problem na studiach.
Z doświadczenia wiem, że niektórzy nauczyciele pokazują granice ciągów i funkcji oraz pochodne
w LO, ale nie wszędzie tak jest. Dodam,że też kończyłem PWr.
24 lut 02:24
Gustlik: No i życzę powodzenia na egzaminie
24 lut 02:25
Godzio:
Dzięki
24 lut 02:26