Witam.
Proszę o pomoc w zadaniach ze graniastosłupów, ostrosłupów:
1.Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego są równe 2. Oblicz pole
powierzchni całkowitej.
2.W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 45 o a wysokość bryły jest równa 4 cm. Jaka jest wysokość podstawy tego
ostrosłupa?
3.Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są równe 1. Jaka jest objętość
ostrosłupa?
4.Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 a przekątna 9. Jaka
jest jego objętość?
5.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość wynosi 8 cm i tworzy z płaszczyzną
ściany bocznej kąt "alfa" taki, że, sin "alfa"=3/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość bryły.
6.5.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, którego wysokość ściany bocznej o mierze 10 cm
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt "alfa" taki, że, sin "alfa"=4/5. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość bryły.
W zadaniach 5, 6 prosiłbym o zamieszczenie rysunków.
| a3√2 | 23√2 | |||
V = | = | = 23√2 | ||
| 12 | 12 |
Objętość to nie pole całkowite