fizyka
:0: dany jest wektor
−> −> −>
−>
a=7*i +11*j wyznacz wektor jednostkowy prostopadły do wektora a
23 lut 14:50
:0: kurde te strzalki miały byc nad a i j
23 lut 14:50
:0: 2. jezeli IAxBI=A *B to jaki kat tworza ze soba wekrory A i B?(A i B sa wektorami nei wiem jak
te strzalki na gorze dac)
23 lut 14:51
:0:
3.Pewna osoba przespacerowała sie po półokręgu o promieniu R = 20 m.
Wyznaczyć wektor przesunięcia tej osoby oraz jej długość. Określić długość przebytej drogi.
Obliczyć wektor przesunięcia w przypadku, gdy spacerowicz obejdzie cały okrąg.
4.Chłopiec przebiegł 30 m na północ, 40 m w kierunku północno−wschodnim oraz 50 m na zachód.
Wyznaczyć długość i kierunek wektora przesunięcia w tym ruchu.
5. Punkt lezący na płaszczyźnie XY i mający współrzędne (x, y) mozna przedstawić jako punkt
końcowy wektora r = x + y. Pokazać,ze wektor przesunięcia cząstki, która przemieściła się
od (x1, y1) do (x2, y2) jest wektorem d = (x2−x1) +(y2−y1) . Narysować wektory r1 oraz r2
i zweryfikować graficznie, ze d = r2 − r1
23 lut 14:55
:0:
23 lut 17:04
:0: nikt nie wie?
23 lut 17:35
AS:
Dany wektor a = 7*i + 11*j
Wektor szukany: w = x*i + y*j
Z warunku prostopadłości: 7*x + 11*y = 0
Długość wektora: d = √x2 + y2 = 1
Pozostaje rozwiązać układ równań:
7 *x + 11*y = 0 ; x2 + y2 =1
Rozwiązaniem: x = ± 7/√170 , y = ± 11/√170
23 lut 17:53
:0: ok dzieki bardzo
23 lut 18:31
:0: ale mozesz powiedziec czemu jest pierwistek z 170?
23 lut 18:40
:0: a juz wiem !
23 lut 18:40
zad: czyli wektory moga byc 4?
1 mar 09:36
zad: a nie 2?[11/√170,7/√170]i[−11√170,−7/√170]
1 mar 09:37
zad: ?
1 mar 10:13