matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.2.2013
Zadania
Odp.
3
karkat:
Czy zawsze stosuje się wzór x=π−p +2kπ ,gdzie p jest rozwiązaniem sinx=a ?
1
amit:
(a
n
) =
2
1
,
4
2
,
8
3
,
16
4
,
32
5
0
;):
ze zbioru liczb [21,22,23...,31] wybieramy losowo jedna . oblicz prawdopodobiensto otrzymania a) liczby nieparzystej b) liczby podzielnej przez 3 c) liczby nieparzystej lub podzielnej
0
slonce:
ile jest liczb 4 a ) w ktorych zapisie wystepuja cyfry 0 i 9 oraz zadna cyfra sie nie powtarza b)w ktorych zapisie moga moga wystapic tylko cyfry 5,6,7 c) parzystych w ktorych zapisie
1
pati:
oblicz wysokosc oraz pole trojkata rownobocznego na ktorym opisano okrag o promieniu 8 cm bardzo prosze o rozwiazanie
1
marek:
oblicz pole i obwod trojkata rownoramiennego wiedzac ze kat miedzy ramionami ma miare 120 stopni a ramie ma dlugosc 24 cm
3
Ciastko:
Zbiorem rozwiązań nierówności (1−
√
2
)x<
√
2
−1 jest przedział:
1
aa:
calka nieoznaczona. Jak ja policzyc
Zacząłem przez czesci podlozylem za cos3x−>1/3sin3x ale mi nie wychodzi
1
Benjamin:
Rozwiąż równanie:
7
aaaaa:
granica x→ −∞ 2
x+1
+3
1
agusia:
szklanka ma kształt walca o średnicy 8cm i wysokości 9cm i jest napełnionaa całkowicie sokiem. Sok przelewamy do 6 kieliszków w kształcie odwróconego stożka o promieniu 3cm i wysokości 7cm.
3
paulina:
na kwdracie ktorego bok ma dlugosc 10cm opisano okrag i w kwadrat ten wpisano krag. oblicz pole
2
stilla sanguinis:
znajdź pochodną funkcji f(x) f(x)= x
3
−2x
2
+7x+5
4
kasiulka:
Bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak to zrobic: oblicz pole obszaru ogranicoznego y−lnx, y=2, x=1/e. Nie zabardzo wiem która funkcje od ktorej
0
kar:
trygonometria naszkicuj wykres funkcji
2
Karolina:
Wartość wyrażenia |1 −
√
3
| + |
√
3
− 1|
7
Michał:
jak obliczyc te granice, nigdzie nie widzę przykładów
2
grzybek:
Klasa Lolka liczy n osób, wśród których jest sześciu chłopców. na uroczystość szkolną należy wybrać dwuosobową delegację, losując kolejno dwa spośród n losów oznaczonych numerami uczniów
8
Benjamin:
Rozwiąż równanie:
0
agusia:
szklanka ma kształt walca o średnicy 8cm i wysokości 9cm i jest napełnionaa całkowicie sokiem. Sok przelewamy do 6 kieliszków w kształcie odwróconego stożka o promieniu 3cm i wysokości 7cm.
6
Nadine:
2
2x
− 2
x+1
= −1 i jeszcze jedno: da się wyznaczyć z tego dziedzine ? 2
x+1
+3>0
0
Michał:
4
Karolina:
Rozwiąż nierówność
1
joe:
Wyznacz równanie prostej będącej obrazem prostej o równaniu y= −x+3 w symetri So, gdy: a) O(0,0);
0
nicky:
1. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 12. Oblicz
2
karkat:
Dopiero zaczynam trygonometrię i mam jedno pytanie: Kiedy w równaniu trygonometrycznym trzeba podać precyzyjną odpowiedź typu
5π
12
, a kiedy wystarczy napisać odpowiedź z
0
Woju:
Oblicz d/(dx)
x
2
∫
sinx
e
t
2
dt
0
Jasmina:
Wskaż wszystkie równania, których nie spełnia żadna liczba. A. 5x − 10 = −5(2 − x) B. 5(x − 1) = 5x − 1 C. x + 5 = −5 D. 5x = 0 E. x2 + 5 = 0
3
przemo:
sin
4
α+cos
4
α=1−(sin
2
2α)/2
1
Piotr:
U{ (n − 2)
3
{ (n − 3)( n − 4) }
0
SłodkaMammba:
1.Podstawa fontanny ma kształt połowy koła. Pole powierzchni tej podstawy jest równe 6,93m2. Czy zaprojektowana w ten sposób fontanna zmieści się na wyznaczonej w parku powierzchni
2
Janek191:
tg 2x =
√
3
3
trygonoomomometria:
2
cos(
π+288π) jak to rozwiazać?
3
13
Dude1337:
1) Oblicz najdłuższą i najkrótszą wysokość w trójkącie o bokach 6,8,12.
1
aaa:
lnarctg
√
1+u
2
proszę o policzenie pochodnej
4
spd:
Witam!
1
Jessica:
Odcinek o koncach a (3,−2) i b (7,−10) jedt przeciwprostokatna trojkata prostokatnego. Podaj wspolrzedne środka okręgu opisanego ns tym trójkącie i oblicz promien okregu
1
Stereometria .:
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o boku długości a. Kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę α . Oblicz objętość tego ostrosłupa .
3
er:
Witam jak narysować wykres funkcji y = sin
2
x
30
Licealista:
Funkcja kwadratowa
z pierwiastkiem w mianowniku i jej dziedzina.
3
marta:
Eta,Mila czy mogłybyście zajrzeć na moje zadanie i mi pomódz bardzo proszę
5
hekan:
ile to jest
√
√
2
0
Hałas:
ln(9−2x
2
−y)
√
y+x
2
+1
f(x,y) =
y+1
4
Kuleczka:
Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego jeśli a
n
=3n−5 oraz ma on nieparzysta liczbe wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest
2
ania:
niby proste ale proszę o pomoc bo podejrzewam że zrobiłam gdzieś głupi błąd wyrażenie :
11
marta:
proszę o wytłumaczenie
0
Damian:
Witam, czy mógłby ktoś zrobić wykres funkcji log o podstawie 1/2 i liczbie logarytmowanej |x−1|?
2
Monika:
Hej. Ile to jest 3 ln 3 = ? Proszę o pomoc, jakoś to rozpisać
0
jacek:
⎧
16a−4b+c=0
⎨
9a−3b+c=−2
proszę o wytłumaczenie krok po kroku
⎩
a+b+c=−2
6
rado1234:
Ciąg arytmetyczny log
3
2 ; log
2
6 ; log
1
2 a)oblicz różnice tego ciagu
2
louder:
5
9
−5
8
=? Czytałem na ten temat i nic nie rozumiem mógłby mi to ktoś wytumaczyć?
5
K:
10
2
+
l
o
g
3
=? . Polecenie : Oblicz. + Bardzo proszę o wytłumaczenie w aki sposób rozwiązywać tego typu zadania z logarytmami
2
Julaa:
Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W(x) = 3x
3
− 7ax
2
+ 8bx + 10b, wiedząc że W(−1)= −9 i W(2) =18. Proszę o jak najszybsze rozwiązanie
2
Albi:
3) Dany jest trójkąt abc w którym kąt acb = 120 stopni, |AB| =
√
31
i |AC| = 1 . Trójkąt ten obrócono wokół prostej zawierającej najkrótszy bok. Oblicz objętość otrzymanej bryły
1
Benjamin:
Rozwiąż równanie:
1
;D:
Podaj przykład wielomianu H(X), ktory po podzieleniu przez f (x) daje reszte R (x), jezeli A) F(x)= x
2
−x−2, R(x)= 3x+1
4
Alex:
wykaż tożsamość cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)=cosβ
1
agusia:
pole powierzchni bocznej walca jest równe 16 π, a pole jego powierzchni całkowite wynosi 24 π. Wyznacz cosinus kąta pomiędzy przekątną przekroju osiowego a podstwą walca
4
Zeref:
Nie mam pomysłu na ten logarytm.
1
agusia:
Pomocy trudne! Stożek ścięty jest to część stożka zawarta między jego podstawą i przekrojem poprzecznym wraz z
3
Kasiula:
HEJKA
13
Zeref:
Siemka, mam 2 zadanka:
2
oldboy:
Witam mam problem z tym zadankiem:
4
Michał:
Proszę o pomoc, mam do zrobienia to o to zadanie. Zad.1
4
Magda *.*:
Ustal. gdzie leży środek okręgu opisanego na trójkącie. w którym miary dwóch kątów wynoszą: 39stopni i 47 stopni
3
FredS:
wiem że chyba wykraczam poza temat ale zna ktoś sposób na rozwiązanie równania macierzowego (po uproszczeiu):
3
segregator:
zadanie jest taki: hałda piasku ma kształt stożka o polu podstawy 4 π m
2
i wysokości 2 m. OBLICZ MIARĘ KĄTA ROZWARCIA STOŻKA.
0
asia:
Punkt A(1,4) należy do hiperboli o równaniu xy=4. Oblicz pole trójkąta utworzonego przez styczną do hiperboli w punkcie A i jej asymptoty oraz wyznacz równanie okręgu opisanego na tym
1
segregator:
Proszę Was o pomoc w zadaniu: oblicz o ile % zwiększy się objętość kuli jeżeli jej promień zwiększymy dwukrotnie?
3
kombinator:
Na ile sposobów można ustawić w kolejce do kady biletowej 6 osób?
0
aneciara:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 26 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, wiedząc, że cos α=
1
kombinator:
Ze zbioru liczb Ω= {1,2,3...100} losujemy 1. Zakładamy, że wybór każdej liczby jest jednakowo prawdopodobny. Oblicz prawdopodobieństwo, że
3
t3rror:
Sciana boczna ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest nachylona do plaszczyzny podstawy tego prostopadloscianu pod katem α takim ze sinα=2/3. Krawedz podstawy ma dlugosc 10. Wyznacz
3
Krzysztofek:
Dana jest funkca f(x)=
Isin2xI
sinx
dla x ∊< −2pi, 2 pi>
7
słaby matematyk:
(
3
√
4
)
log
4
√
2
32
0
mixek:
W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną w stosunku 1:3. Oblicz w jakim stosunku wysokość dzieli przeciwprostokątną.
17
Blitz:
wykaż ze jezeli abc są długościami boków trójkąta ostrokątnego to a
2
+b
2
+c
2
<2(ab+ac+bc)
0
aneciara:
Do urny zawierające 2 kule białe i 8 czarnych dołożono taką samą liczbę kul białych i czarnych. Ile kul dołożono, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej jest dwa razy większe niż
0
aneciara:
W urnie znajdują się 2 kule białe, 3 czarne i 5 zielonych. Losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
0
aneciara:
Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, tego, że będzie to liczba podzielna przez 15 i niepodzielna przez 3.
9
słaby matematyk:
3
log
3
√
3
27
2
szymek:
1. Kat miedzy ramionami trojkata rownoramiennego wynosi 40 stopni. Miara kata nachylenia wysokosci opuszczonej na ramie tego trojkata do jego podstawy jest rowna:
4
krystek:
log
2
27
log
2
9
+
=...
og
2
8
log
2
4
1
aneciara:
Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn oczek jakie wypadną w obu rzutach będzie równy 6
4
nick:
trzy liczby x,y,15 w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny. liczby x,y,20 tworza kolejno ciag geometryczny. znajdz liczby x i y.
0
aneciara:
Rzucamy trzy razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że liczba otrzymanych orłów jest większa od liczby otrzymanych reszek.
2
aneciara:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu równoramiennego wokół dłuższej podstawy, jeśli podstawy trapezu mają długości 2cm i 10cm, a
4
Hero:
Rozwiąż nierówność:
1
Ania:
Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 40, a tworząca jest o 8 mniejsza od promienia podstawy stożka:
0
Viki28:
a) k(x) = 2x − √x+3/x−1 b) k(x) = x+5/(x+1)(x−3)
0
aneciara:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wysokości 9cm, jeśli cosinus kąta między wysokością tego ostrosłupa, a jego krawędzią boczną jest równy 0,6.
2
Martuś :
Rozłóż na czynniki: a) W
(x)
= x
6
+1
1
Viki28:
a) k(x) = 2x − {x+3}/x−1 b) k(x) x+5/(x+1)(x−3)
5
zill:
9−x
2
f(x)=ln
+
√
x−2
x+2
x
założenia:
3
karbon:
wykaz ze liczba 2012
2013
+2 x 2012
2012
+ 2012
2011
jesrt podzielna przez 2013
2
dryndryn:
Mam problem z zadaniem − Dany jest wielomian W(x) stopnia n>2, którego suma wszystkich współczynników jest równa 4, a suma współczynników przy potęgach o wykładnikach nieparzystych
0
Kuleczka:
Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n
) jest równa 4, a suma dziesięciu początkowych wyrazów jest równa 132. Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu.
5
krystek:
tak jak zapisałeś jest poprawnie lub
1
kuba:
r3=24 V=1/3π * 1024π co mogę z tym zrobić?
2
renia:
Dany jest ostroslup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach równych 16. Oblicz długość wysokości ostrosłupa.
2
Magas:
1.Punkty A=(2,0) i C=(4,4) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Znajdz wspolrzedne wierzcholkow B i D
1
Kuleczka:
Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n
) jest równa 4, a suma dziesięciu początkowych wyrazów jest równa 132. Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów tego ciągu.
7
siatka65:
1.Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą o równaniu 7x−2y−14=0 i osiami ukladu wspolrzednych 2.Punkty A=(2,0) i C=(4,4) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Znajdz wspolrzedne
1
siatka65:
1.Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą o równaniu 7x−2y−14=0 i osiami ukladu wspolrzednych 2.Punkty A=(2,0) i C=(4,4) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Znajdz wspolrzedne
5
Paweł:
Wykaż, że liczba a=
√
7+4
√
3
+
√
7−4
√
3
jest całkowita
8
wiki:
Rozwiązać równanie. 7 * 3
x + 1
− 5
x + 2
= 3
x + 4
− 5
x + 3
2
igrek:
:::rysunek::: Kartkę w kształcie prostokąta ABDE o wymiarach 16cm x 4cm zagięto, tak że punkty A i D pokryły
0
minoo:
Na odcinku [0,1] umieszczono losowo punkty A i B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z punktu A jest bliżej do punktu B niż do 0?
1
dopest:
Oblicz deltę: Δ= [−2(m+1)]
2
− 4(2m
2
+ 3m +1) =
1
agusia:
dolaczam sie do prosby o zadanie : kula o promieniu długości 2 jest wpisana w prostopadłościan. Podaj wymiary
1
Piotrek:
W graniastosłupie prostym sześciokątnym wszystkie krawędzie są tej samej długości. Suma długości wszystkich krawędzi jest równa 54
√
2
+36. Oblicz długość jednej krawędzi.
3
Marcin:
f(x)=x
2
(x+1)
2
0
Jack:
Określ, w której ćwiartce układu leży punkt (x,y) jesli jego wspolrzedne spelniaja uklad rownan:
0
spb:
oblicz
0
Kinga:
Wysokość ostrosłupa jest równa 12. Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 3
√
2
i kącie ostrym 30 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
2
Magda:
Oblicz a) (
3
√
25
*
√
5
)
−1
0
madzia:
r
3
=24
2
schwer :
Witam , czy mógłbym poprosić o sprawdzenie następujących zadań i o pomoc.
1
matsan:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym przekrój płaszczyzną, zawierającą wysokość podstawy i krawędź boczną ostrosłupa, ma pole równe S. Objętość ostrosłupa wynosi V. Oblicz długość
2
Magda:
:::rysunek::: Odcinki KL i MN są równoległe do podstawy AB trójkąta ABC. Stosunek pól figur KLC, MNLK i ABNM
2
Xawery :
Dany jest ostroslup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach równych 16. Oblicz długość wysokości ostrosłupa.
4
Licealista:
18!
=...
(18−2)!*2!
0
spb:
Proszę o pomoc kula o promieniu długości 2 jest wpisana w prostopadłościan. Podaj wymiary tego prostopadłościanu.
1
GOsia:
Oblicz sinus kąta ostrego α, jeżeli tg2α−8=0
5
krystek:
:::rysunek::: obrazowo : podaj dla jakich x wartości czarnej funkcji są większe od wartości czerwonej
0
kropka:
Wyznacz wartości parametru m, dla których oba pierwiastki równania x
2
+mx+(−1+m
2
)=0 należą do przedziału(0;2).
4
alusia:
1) x
−2
>x
−1
2) x
3
<x
−1
0
alfred:
wstaw miedzy liczby −4,i 32 dwie takie liczby aby pierwsze trzy tworzyly ciag arytmetyczny a ostanie trzy geometryczny
0
spb:
Proszę o pomoc
kula o promieniu długości 2 jest wpisana w prostopadłościan. Podaj wymiary tego prostopadłościanu.
3
klaudia12:
1
Pan Wojtek miał ogród o powierzchni 125m
2
.
przeznaczył na drzewka owocowe tyle samo na
5
krzewy i 2 razy więcej na warzywa połowę tego co zostało zona obsiała kwiatami. Jaka cześć pan Wojtek przeznaczył na trawnik?
0
Marta:
wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc, że suma drugiego i szóstego wyrazu jest równa 8, zaś wyraz ósmy jest kwadratem wyrazu czwartego.
0
osiołek:
25x
2
−1
x
2
−9
:
5x
2
+x
2x−6
Pilne z góry dziękuje !
0
Paulina :
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy R= 4 √3 , bok tego trójkąta ma długość ?
3
faith:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48π a jego objętość wynosi 96π. Wyznacz długość promienia podstawy
6
kropka:
Dla jakiej wartości parametru m pierwiastki x
1
, x
2
, równania 2x
2
−8mx+4=0 spełniają warunek 2x
1
−x
2
=2?
6
lulek:
Wyznacz dziedzine wyrażenia, a następnie je uprość. Oblicz wartość wyrażenia dla x= −1
x
2
+2x−8
x
2
−4x+4
3
agentuss:
Dane sa zbioty A= {1,3}, B={2,5,7}, C={0,3,6,9}. Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych, ktorych pierwsza cyfra nalezy do zbioru A, druga do zbioru B, a trzecia do zbioru C. Ile jest
3
pigor:
pierwsze , czyli 1) 2) przemyśl jeszcze raz , bo masz nie 2 tylko x w wykładniku czyli f(x)=2
x
−2 ⇒ S
Oy
⇒ g(x)=2
−x
−2 , a nie to co piszesz
0
Pati:
rozwiąż równania :
2x−1
6−7x
=
1
4
1−2x
x
=3x
2
Olla:
gdzie robię błąd ?
0
Paulina :
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest równy R= 4
√
3
, bok tego trójkata ma długość ?
0
osiolek:
2x +1
3x
wykonaj dzialania;
+
x + 5
x−2
1
Madzia:
Ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 16 losujemy dwie liczby. Oblicz szansę, tego że jedna z wylosowanych liczb jest mniejsza od 8, a druga większa od 11.
3
kasia:
Okrąg o równaniu x
2
−24x−y
2
+6y=0 ma środek o współrzędnych
1
Madzia:
W tramwaju jedzie 6 osób, wśród których są Marcin i Agata. Oblicz szansę tego, że Marcin i Agata wysiądą na ostatnim przystanku, jeżeli do końca pozostały 3 przystanki.
0
Annie:
Środkowa AD trójkąta równoramiennego ABC ma długość √21, a jego podstawa AB tworzy z ramieniem kąt o mierze 30 stopni. Oblicz pole trójkąta ABC.
1
Afroki:
Obliczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym :
1
kobe:
ciag 6, 4
x
, 2
x
jest arytmetyczny , wyznacz liczbe x tam podstawilem za 2
x
=t i mi wyszlo t1=3/2 i t2=−2 co nie nalezy do t co zrobic z 3/2?
6
Tttty:
Rzucamy monetą cztery razy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że a) za drugim i czwartym razem wypadnie orzeł.
3
qwerty:
Najpierw mam to co po prawej przeniesc na lewa i przesunac o wektor czy najpierw przesuwam i odbijam na strone "iksów" ujemnych?
1
zadanie:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 44 cm,a długość dłuższej podstawy jest równa 20 cm. Oblicz pole trapezu, jeśli wiadomo, że przekątna dzieli kąt ostry trapezu na połowy.
14
natalia:
Rozwiąż równanie 2sin
2
x −2sin
2
xcosx = 1−cosx w przedziale x∊ <0,2π>
2
natalia:
czy ktoś mógłby mi sprawdzić czy mam dobry wynik?
1
Olla:
Napisz, dla jakich argumentów funkcja f(x)=
4
x+2
−3 przyjmuje wartości większe od −2, a dla jakich mniejsze od 1 i wynzacz miejsce zerwoe funkcji f.
0
natalia:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) =
sin
2
x − |sinx|
sinx
dla x∊(0,π)∪(π,2π) a)naszkicuj wykres funkcji
4
siatka65:
1.Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostą o równaniu 7x−2y−14=0 i osiami ukladu wspolrzednych
9
Nika:
:::rysunek::: Pole pierwszego kwadratu to 7*7=49 [j
2
]
1
EMPE:
Udowodnij, że jeśli środkowa jest równa połowie boku, na który została poprowadzona, to trójkąten jest prostokątny (wiem, że tak jest, jest nawet na to twierdzenie, chodzi mi tylko o
12
ilona :
poszukuje kogos komu wysle na maila zadania i rozwiazania i mi sprawdzi czy dobrze mam zrobione
0
faith:
do garnka o średnicy 24cm i wysokości 12 cm nalano do pełna wody. Oblicz ile litrów wody nalano do garnka.
10
Mario Bros:
Wykres funkcji f(x)=|x+1| rozcina koło o środku O=(0,0) i promieniu r=5 na dwie figury. Oblicz pole mniejszej z tych figur.
0
miranda94:
powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o przekątnej 12 i kącie między przekątną, a bokiem 60 stopni. Oblicz objętośći pole powierzchni całkowitej walca, jeśli
0
miranda94:
przekątna przekroju osiowego walca jest nachyona do płaszczyzny podstawy pod kątem 75stopni. Promień walca jest równy 3. Oblicz wysokość walca.
5
eRka:
Dany jest trojkat ABC gdzie A(−8,−2) B(4,−2), C(−8,3). a) opisz za pomoca ukladu nierownosci trojkat ABC
4
Benuś:
1.Koszt wynajęcia autokarru na wycieczkę wynosił 1500zł.Pięciu uczniów nie pojechało na wycieczkę i wtedy kazdy z pozostałych uczniów doplacił 10 zł wiecej.oblicz ilu uczniow jest w
1
Benuś:
Pole powierzchni boczne stożka jest cztery razy większe od pola podstawy.Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30.Oblicz objętość tego stożka.
3
alusia:
nie wiem jak to napisac wiec slownie to pisze w liczniku: 9 do potegi −
1
3
x 27
3
x 81
1
daddyz:
jak obliczyc 2
x
+
2
> 3
5
ble ble:
sin
2
27stopni +sin
2
63 stopni
π
oblicz wartosc wyrazenia
√
jesli α=(0,
)
4
2
1
Jasiu:
Proszę o sprawdzenie. 1) Na ile sposobów można ustawić w szeregu 6 osób?
4
Vita:
naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz wartosc najwieksza i wartosc najmniejsza tej funkcji w przedziale <−1;2> dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x) = m ma 2 pierwiastki
2
martii:
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie (m−2)x
4
−2(m+3)x
2
+(m−1)=0 ma cztery różne i niezerowe pierwiastki.
3
martii:
Znajdź wielomian W(x), najniższego stopnia, którego pierwiastkami są liczby: 1, −2, 3, −4 i który dla x = 0 przyjmuje wartość :
60
kasia:
zamien na postac iloczynowa i kanoniczna , oblicz wspolrzedne wierzcholka paraboli
1
luigi:
Napisz równanie stycznej do okręgu : x
2
+y
2
−2x+8y−8=0 w punkcie (−2,0)
1
całka:
pomocy
9
Alan:
Zad.1
2
luigi:
Powierzchnia prostokątnej działki wynosi 4725 m2, a jej wymiary różnią się o 12 m. Wyznacz je.
2
G.:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o polu 16 cm. kwadratowych, jesli jedna przekątna tego trójkąta jest dwa razy dłuższa od drugiej.
57
ela:
:::rysunek::: na podstawie wykresu podaj wlasnosci funkcji kwadratowych
4
luigi:
Zapisz, gdy to możliwe, podane niżej funkcje w postaci iloczynowej: a) y=−2x
2
+x+3
17
ble ble:
Wykaż ze dla dowolnego kata ostrego α wartosc wyrazenia === sinα*(
p1−cos
2
α
1+cosα
+{1+(p1−sin
2
α)}{sinα} jest liczba naturalna
4
KON:
1
martynxx:
Korzystając z definicji wartości bezwzględnej liczby rzeczywistej rozwiąż równania: a)|x−3|+|x|=4
3
bob:
1
1
1
oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an=
+
+...+
√
1
+
√
2
√
2
+
√
3
√
n−1
+
√
n
1
zylka:
Byłbym wdzięczny za pomoc: Dany jest trójkąt o długości boków 8, 12, x. stosunek miar kątów przyległych do boku x jest równy 1:2. Oblicz długość boku x trójkąta.
1
martynxx:
Uzasadnij że funkcja f(x)=ax+b, gdzie x∊R, a,b są ustalonymi liczbami rzeczywistymi jest a)rosnąca ⇔ a>0
4
bob:
1
oblicz granicę an=
3
√
n
+
3
√
1−n
1
martynxx:
Wiemy, że A∪B <−5,7> oraz A∩B <−1,2> . Czy można wskazać zbiory A i B?
1
konk:
Określ dziedzinę formy zdaniowej δ i wyznacz zbiór, w którym forma δ jest prawdziwa, gdy: a) δ (x): x jest liczbą pierwszą mniejszą od 30
3
Piotrek:
Witam. Proszę o pomoc w zadaniu: W ciągu geometrycznym (a, b, c, d) zachodzą równości: b
3
+ c
3
= 288 i ad = 24. Oblicz a + d
2
konk:
Zapisz w postaci nieskracalnego ułamka zwykłego liczbę: 0,75; 12,5%; 0,34; 45%; 0,22222… 0, 77777…; 0,3232323232…; 0,6565656565…; 0,123123123123…; 0,987987987987… .
0
Quaglinoe:
W przestrzeni R2 zadana jest baza kanoniczna, a w R3 bazę stanowi układ (1,0,0), (1,1,1), (1,1,0). Znajdź macierz odwzorowania: A: R2 → R3, wiedząc, że: A(1,2) = (1,2,3),
10
HWasdin:
Witam, Mam problem z podzieleniem wielomianu:
3
Jakub:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
x
2
−6x
−
1
√
8 −x
+
2x
x +3
3
Artur:
Mam sobie jakas liczbe prob, np 20 i jak na podstawie tego sprawdzic czy jest to rozklad normalny ?
5
Jakub:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(|2m−1|−2)x
2
− (m−1)x + 10 ma wartość największą? Dla jakiej wartości m funkcja jest funkcją liniową?
9
Jakub:
Funkcja f przyporządkowuje liczbom n mniejszym od 10 liczbę dwuelementowych kombinacji zbioru n−elementowego. Podaj wzór, dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji oraz określ jej
5
Angie:
Tak dobrać parametr m nalezy do N, aby wyznacznik macierzy C był równy 3 jeśli:
4
Angie:
co w sytuacji kiedy delta z pierwszej pochodnej jest ujemna? czy to znaczy że nie ma ani punktów stacjonarnych, ani ekstremum(min,max)?
3
vinsky:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu działań na wyznaczanie funkcji odwrotnej : ) Z góry dziękuje.
0
OLA:
Student potrafi odpowiedzieć na 10 pytań z 20 przygotowanych przez egzaminatora. W czasie egzaminu losuje trzy pytania. Jeśli odpowie na
3
baza:
t
4
−t
3
+3t
2
+2t+4 w jaki sposób wyznaczyć pierwiastki w tym wielomianie, o ile istnieją?
1
Romek:
Przypuśćmy, że 5 mężczyzn na 100 i 25 kobiet na 10000 nie odróżnia kolorów. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wybrany człowiek u którego stwierdzono