..
;): ze zbioru liczb [21,22,23...,31] wybieramy losowo jedna . oblicz prawdopodobiensto otrzymania
a) liczby nieparzystej b) liczby podzielnej przez 3 c) liczby nieparzystej lub podzielnej
przez 3 d) liczby pierwszej
Janek191:
Ω = { 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31}
I Ω I = 11
a)
A − zdarzenie losowe : " wybrano liczbę nieparzystą "
A = { 21,23,25,27,29,31 }
I A I = 6
zatem
| | I A I | | 6 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 11 | |
==============================
b)
B − zdarzenie losowe : " wybrano liczbę podzielna przez 3 "
B = { 21,24,27,30 }
I B I = 4
zatem
================
c)
C − zd. losowe : " wybrano liczbę nieparzystą lub podzielną przez 3 "
C = A ∪ B = { 21,23,24,25,27,29,30,31}
I C I = 8
zatem
=================
d)
D − zd. losowe: " wybrano liczbę pierwszą "
D = { 23,29,31 }
I D I = 3
zatem
=================
Liczba pierwsza, to liczba naturalna posiadająca dokładnie dwa dzielniki.