matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
caleczka
spd:
Witam! Ma ktoś pomysł jak rozwiązać całkę:
x
3
∫
dx − mogę korzystać tylko z całkowania przez części, przez podstawianie i
x+1
całkowanie bezposrednie − bo innych metod jeszcze nie znam. Poradzi ktoś coś? Pozdrawiam i z góry dziękuje
28 lut 21:21
spd:
spojrzy ktos?
28 lut 22:06
spd:
pomoze ktos?
28 lut 22:23
Aga1.:
Podziel x
3
przez x+1
x
3
1
=x
2
−x+1−
x+1
x+1
28 lut 22:33
pigor:
..., np. po prostu tak:
x
3
x
3
+1−1
(x+1)(x
2
−x+1)−1
dx
∫
dx= ∫
dx= ∫
dx= ∫(x
2
−x+1)dx− ∫
=
x+1
x+1
x+1
x+1
=
1
3
x
3
−
1
2
x
2
+x−ln|x+1|+C
. ... :0
28 lut 22:38