wlasnosci funkcji kwadratowych
ela:

na podstawie wykresu podaj wlasnosci funkcji kwadratowych
1.dziedzina funkcji
2.zbior wartosci funkcji
3.punkty przeciecia z osia OY
4.Miejsca zerowe funkcji
5.wspolrzedne wierzcholka
6.przedzialy monotonicznosci
7.os symetrii
8.wartosci dodatnie
9.wartosci niedodatnie ( czym roznia sie dodatnie od ujemnych, niedodatnich nieujemnych.. ?)
10.najmniejsza i najwieksza wartosc
28 lut 11:46
ela: nie ma paraboli ktora narysowalam nie wiem czemu
28 lut 11:46
aniabb: może narysowałeś coś poza zakresem..spróbuj minimalnie mniejsze
28 lut 11:48
ela: probuje znowu narysowac i nic

moglby tkos narysowac parabole ramiona do gory przechodzi
przez −2 i 4 na osi x
28 lut 11:48
ela:
28 lut 11:50
ela: udalo sie

dziekuje za podpowiedz
28 lut 11:51
ela: czy dziedzina bedzie tutak (−∞,+∞)?
28 lut 11:51
ela: czy <−2,4>
28 lut 11:53
aniabb:
28 lut 11:54
ela: jaki sliczny rysunek ja nie wiem jak takie zrobic , dziekuje
28 lut 11:55
aniabb: dziedzina R czyli (−∞,+∞)
28 lut 11:55
aniabb: dodatnie to >0 a nieujemne to ≥ 0
28 lut 11:56
ela: zbior wartosci to (−∞,−3>?
28 lut 11:57
aniabb: <−3;∞) przecież ramiona w górę
28 lut 11:58
ela: miejsca zerowe to −2 i 4?
28 lut 11:59
aniabb: tak
28 lut 11:59
ela: a te punkty przeciecia z osia OY to nie wiem jakie to punkty nie wiem jaka to os OY
28 lut 11:59
ela: przedzialy monotonicznosci funkcji to stala − brak ?
28 lut 12:03
aniabb: poprawka.. Zbiór Wartości to (−338 ; ∞ )
28 lut 12:03
aniabb: przecięcie z OY to (0, −3) oś OY to ta pionowa
28 lut 12:04
ela: rosnaca x∊<1,+∞)?
28 lut 12:05
ela: | | 3 | |
wiem , ze to pionowa  w ogole to dziekuje za pomoc, a czemu zrobilo sie −3 |
| |
| | 8 | |
28 lut 12:06
aniabb: chyba że ta −3 u Ciebie miała oznaczać wierzchołek .... to wtedy zbiór wartości był dobrze, a
przecięcie z OY to będzie (0, −8/3) i to chyba lepiej wyglada
28 lut 12:06
aniabb: rosnąca (1,+∞)
28 lut 12:07
ela: no wlasnie ja tez nie wiem bo dziwny ten rysunek zmiast ladnie nachodzic na te −3 w polowie to
to obok jest.. a to wtedy to OY to czemu to −8/3 skad te ulamki?
28 lut 12:08
ela: w punkcie 5 jest zeby podac wspolrzedne wierzcholka ale jak go obliczyc skoro mam wykres a nie
napisane ze y=
28 lut 12:09
aniabb:
28 lut 12:10
aniabb: współrzędnie wierzchołka (1,−3)
28 lut 12:10
ela: czyli tak stala − brak , rosnaca (1,+∞) , malejaca (−∞1)?
28 lut 12:11
aniabb: wtedy liczysz wzór funkcji
y=a(x+2)(x−4) bo miejsca zerowe wstawiasz (1,−3) bo widać wierzchołek
−3=a(1+2)(1−4) i wychodzi a=1/3
i obliczasz przecięcie z OY wstawiając za x=0
y=1/3(0+2)(0−4)=−8/3
28 lut 12:13
ela: acha hmm no tak ale ten ulamek to taki niezaciekawy

wiec jak uwazasz zbior bedzie <−3 i
3/8,+
∞) a OY(0,−3)?
28 lut 12:13
aniabb: na upartego można powiedzieć, że stała w x={1}
28 lut 12:14
ela: | | 8 | |
czyli zw to bedzie <−3,+∞) a OY to bedzie (0,− |
| ) |
| | 3 | |
28 lut 12:15
aniabb: jeśli miałaś koło −3 na osi to zdecydowanie zbior wartosci to <−3;∞) i przecięcie z OY to (0,
−8/3)
28 lut 12:15
ela: a malejacą dobrze napisalam?
28 lut 12:15
ela: a jeszcze mozesz mi powiedziec czemu przy −3 jest< a nie( , czemu jest zamkniety nawias
28 lut 12:16
ela: bo myla mi sie te przedzialy wiem ze < > to zamkniety a ( ) to otwarty , ale kiedy taki a kiedy
taki..
28 lut 12:17
aniabb: zamkniety jak liczba nalezy do przedziału, a −3 jest już wartością funkcji
28 lut 12:18
ela: ok a ta malejaca dobrze napisalam (−∞,1)
28 lut 12:18
ela: a os symterii jak sie znajduje?
28 lut 12:19
28 lut 12:21
aniabb: nie ponieważ w wierzchołku ma extremum..tam ani nie rośnie ani nie maleje ... w tym punkcie
jest stała bo zakręca

jak będziesz miała pochodne to zrozumiesz

więc pisz zawsze
otwarte nawiasy w takich miejscach
28 lut 12:23
ela: czyli stala to x=1
28 lut 12:26
ela: a ta os symetrii?
28 lut 12:27
aniabb: z tym bym była ostrożna bo to punkt więc trudno mówić o monotoniczności

ale tak zapamiętać
zakręty możesz
28 lut 12:27
aniabb: oś symetrii to x=1
28 lut 12:27
ela: wartosci dodatnie i niedodatnie wlasnei czym sie roznia dodatnie to f(x) >0 a niedodatnie?
28 lut 12:29
ela: wlasnosci dodatnie i niedodatnie dodtanie to f(x) >0 a niedodatnie? to f(x)<0?
28 lut 12:29
aniabb: dodatnie to >0 a nieujemne to ≥ 0
28 lut 12:33
aniabb: ujemne to <0 a niedodatnie to ≤0
28 lut 12:33
ela: i najwieksza i najmniejsza wartosc , to najwieksza − brak a najmniejsza −3?
28 lut 12:34
aniabb: tak
28 lut 12:35
ela: to te dodatnie i niedodatnie to dodatnie to bedzie x∊ (1,+∞)?
28 lut 12:37
ela: a niedodatnie to x∊(−∞,0)
28 lut 12:38
ela: aniu?
28 lut 12:41
aniabb: nie
28 lut 12:44
aniabb:
dodatnie dla x∊(−∞,−2) u (4;∞)
a niedodatnie to x∊ <−2;4>
28 lut 12:45
ela: dziekuje
28 lut 13:02